Češka: Popularni ministar zatražio dodatna sredstva, štedljivi premijer Nečas ga odmah smijenio

ČEŠKI premijer Petr Nečas danas je neočekivano smijenio jednog od najpopularnijih ministara u vladi, Jiržija Pospišila, i to zato što se ovaj u vremenima štednje "drznuo" zatražiti dodatna sredstva za svoj resor.

Pospišil je vodio ministarstvo pravosuđa, te je dosad isključivo dobivao pohvale za svoj posao te je bio vrlo popularan među Česima. Među njegova dostignuća ubrajaju se izmjene zakona kojima je ograničio bahatost privatnih sudskih izvršitelja, ali i novi moderni građanski zakon koji je napokon zamijenio onaj komunistički iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Osim toga, Pospišil je cijenjen i jer je bez ikakvih rezervi smijenio šefa tužiteljstva u Pragu Vlastimila Rampulu jer je ometa istragu o korupciji u nekim skandalima u koje su bili umiješani političari, poput onog o kupovini švedskih aviona Gripen za češku vojsku.

Iako je premijer Nečas od svih ministara tražio uštede, a Pospišil je za svoj resor zatražio dodatnih 40 milijuna eura, češki mediji sumnjaju kako je to jedini razlog smjene. "Izgubio sam povjerenje u Pospišila. Nije uspio ispuniti svoju menadžersku ulogu u ministarstvu. Svi ministri poduzimaju bolne mjere, a on je zatražio da se poveća proračun njegovog ministarstva", kazao je danas Nečas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Pragu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.