Cerar: Slovenija će sama izabrati kandidata za EK, ne pristajemo ni na čije ultimatume

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar poručio je u četvrtak da su ocjene kako je Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu iz redova Socijalnih demokrata (SD), "prirodan izbor" za slovenskog člana Europske komisije nakon što je svoju kandidaturu povukla prijašnja premijerka Alenka Bratušek, neprimjerene i da će njegova vlada sama odlučiti o kandidatu.

"Premijer Miro Cerar odbacuje kao neprimjeren i neutemeljen ultimatum europskih socijalista (PES) o Tanji Fajon kao prirodnoj kandidatkinji", objavljeno je iz Cerarova kabineta.

Cerar iznenađen izjavom čelnika PES-a

Cerarovi suradnici naveli su da je on iznenađen današnjom izjavom čelnika skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Giannija Pittelle kako je nakon neuspješne kandidature Alenke Bratušek Tanja Fajon sada prirodan izbor, te da on odbija "ultimativne poruke" članova Europskog parlamenta bez obzira s koje strane dolaze, te da će vlada sama predložiti svog kandidata.

"Kandidata odnosno kandidatkinju može predložiti samo slovenska vlada i tu nikakve kompetencije nemaju političke skupine", kazao je Cerar u vezi s nekim najavama da bi kandidaturu Fajon podržala i skupina pučkih stranaka (EPP).

Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek odstupila je u četvrtak od kandidature za potpredsjednicu Europske komisije, zaduženu za energetsku uniju, a novi prijedlog predsjedniku Komisije Junckeru mora što prije dati nova Cerarova vlada.

Odluka slovenske vlade do kraja tjedna

O tome bi vlada trebala donijeti odluku do kraja tjedna. Uz dosadašnje potencijalne kandidate govorilo se najviše o mogućnosti da to mjesto bude ponuđeno dosadašnjem europskom povjereniku Janezu Potočniku ili eurozastupnici Tanji Fajon.


Mediji u četvrtak kao novo moguće ime u tim kombinacijama spominju međutim i Mary Veronicu Tovšak Pleterski, direktoricu na generalnom direktoratu Europske komisije za klimatske mjere koja ima magisterij znanosti te govori engleski, francuski i njemački. Navodno je riječ o imenu koje Cerarovoj vladi predlažu u Bruxellesu.

S druge strane, mediji navode da je Ceraru najbliža ideja da za članstvo u Europskoj komisiji predloži članicu svoje stranke te ministricu za strateški razvoj i kohezijsku politiku Violetu Bulc iako je Fajon članica Socijalnih demokrata, stranke koja je u njegovoj vladi.

Bratušek kandidaturom za EK u sukobu interesa

Bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek bila je u sukobu interesa kad je na sjednici svoje vlade prije dva i pol mjeseca glasovala da i samu sebe kandidira za člana Europske komisije, objavilo je u četvrtak slovensko protukorupcijsko povjerenstvo.

Budući da je bila predsjednica vlade i da je među 3 kandidata za Komisiju bila i sama, Bratušek se je iz procesa odlučivanja morala sama isključiti ili pak zatražiti od Komisije mišljenje o potencijalnom sukobu interesa, objavilo je povjerenstvo.

Budući da u okviru tadašnje koalicijske vlade nije moglo doći do dogovora koga kandidirati na funkciju u Bruxellesu, napravljen je kompromis, pa su nominirani kandidati iz tri koalicijske stranke: Bratušek, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i eurozastupnica Tanja Fajon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.