Čeka se Obamin potpis: Američki Kongres prihvatio dogovor o izbjegavanju "fiskalne litice"

Foto: AFP

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa usvojio je dogovor dviju stranaka o izbjegavanju "fiskalne litice", odnosno drastičnom povećanju poreza i rezovima u potrošnji. Zakon, koji je donesen nakon ponoći i duge rasprave, sada bi trebao potpisati predsjednik Barrack Obama.

Kompromisno rješenje podiže granicu oporezivanja za obitelji koje primaju više od 400 tisuća dolara godišnje s 250 tisuće kako su zamislili Demokrati. Zakonom je predviđeno i povećanje poreza na nasljedstvo i neke investicijske prihode, ali i produženje povlastica nezaposlenima za još godinu dana. Republikanci su dogovor svakako željeli postići prije otvaranja burze.

Podsjetimo, američki Senat jučer je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, odobrio zakon čiji je cilj izbjeći "fiskalnu liticu". Senat je velikom većinom od 89 glasova "za" naspram osam "protiv" izglasao dogovor. Potpredsjednik Joe Biden i šef republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell postigli su kompromis po kojem će se povećati porezi najbogatijih Amerikanaca, a za dva mjeseca odgoditi svako rezanje proračunskih rashoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.