Carla del Ponte: Sirijski pobunjenici koriste smrtonosni plin sarin!; UN: Nemamo dokaza za to!

Foto: Guliver image/Getty images

GLAVNA istražiteljica UN-a za Siriju Carla del Ponte izjavila je danas kako ima snažne i konkretne sumnje da sirijski pobunjenici u napadima koriste smrtonosan plin sarin, prenosi BBC. Del Ponte ipak dodaje kako za te tvrdnje još uvijek nema konkretne dokaze te da je takav zaključak izvukla iz izjava žrtava s kojima je razgovarala.

"Imamo snažne i konkretne sumnje, ali nemamo neoborive dokaze", kazala je del Ponte u razgovoru za Švicarsku TV.

Ovo nije prvi put da se u javnosti javljaju ovakve i slične insinuacije. Sumnja se da sirijska vojska koristi kemijsko oružje, a SAD i Velika Britanija također su potvrdile da su tijekom provođenja nekoliko istraga došle do zaključka da se pobunjenici koriste sarinom.

Inače, sarin je smrtonosan plin bez boje, okusa i mirisa koji je u međunarodnoj zajednici klasificiran kao oružje za masovno uništenje.

Sergio Pinheiro: Nema dokaza da je u Siriji korišteno kemijsko oružje!

Predsjednik nezavisne međunarodne istražne komisije za Siriju Ujedinjenih naroda Sergio Pinheiro izjavio je da još uvijek ne postoje precizni dokazi da je neka od zaraćenih strana u Siriji koristila kemijsko oružje u sukobima, javio je dopisnik agencije Anadolija. On je to izjavio komentirajući današnje ocjene predstavnice UN-ovog tima Carle del Ponte da su sirijski pobunjenici navodno koristili nervni plin sarin.

"Komisija još uvijek nije našla precizne dokaze o tome je li neka od zaraćenih strana u Siriji koristila kemijsko oružje", navodi se u priopćenju predsjednika Pinheira. Podsjetio je sukobljene strane da je, usprkos kršenju svih međunarodnih humanitarnih prava, korištenje kemijskog oružja zabranjeno.

Pinheiro je naveo i to da je Komisija u okviru svojih nadležnosti istražila kršenja međunarodnih prava u Siriji te da će svoj izvještaj podnijeti Vijeću za ljudska prava UN-a 3. lipnja 2013. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.