Čačić: Svaka pristojna banka neće ići u naplatu nego će i dalje slati opomenu! Pa, imaju 10-15 lipa za taj trošak!

NAKON što je Vlada jučer donijela odluku po kojoj se u budućnosti ne bi više smjelo naplaćivati slanje opomena, Hrvatska udruga banaka usprotivila se toj odluci. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je još jednom obrazložio Vladinu odluku.

"To je tema i problem koji se već desetljećima, ne godinama, provlači. O tome su vođene ozbiljne rasprave. Hrvatska narodna banka je mogla reagirati, a nije. Hrvatska udruga banaka je mogla reagirati, a nije. Svaka banka pojedinačno je mogla, a nisam primjetio da su to učinile. Tri milijarde kuna godišnje banke prikupljaju kroz različite vrste naknada. U tome su i ove opomene", rekao je prvi potpredsjednik Vlade ponudivši i načine na koji se isti slučajevi rade u Europi.

"Europska praksa je različita. Italija nema naknade, u Švedskoj se to smatra neprimjerenim, Slovenija ima limite, kako tko. Naša odluka u ministarstvu je bila da potrošači, kad kupuju proizvod bez obzira radi li se o robi u trgovini ili se radi o kreditu, u okviru te cijene i u okviru kamata na kredit plaćaju i trošak potencijalne opomene, a naročito kada govorimo o zateznoj kamati koja je kaznena kamata u kojoj je obilno nadoknađena svaka eventualna troškovna stavka za slanje opomene", istaknuo je Čačić još jednom se osvrnuvši na izjavu Hrvatske udruge banaka.

"Izjava koju smo dobili od udruženje banaka da će to samo ugroziti potrošače jer će im se odmah vršiti naplata, a da je reakcija na preko 80% opomena pozitivna je nešto što smatram ciničnim. Jednostavno, svaka pristojna banka neće ići u naplatu nego će i dalje poslati opomenu jer u okviru ove 3 milijarde koliko imaju na naknadama sasvim sigurno imaju dovoljno novca za trošak od 10-15 lipa", zaključio je Čačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.