Broj hrvatskih vojnika u Afganistanu se smanjuje, a u Somaliji povećava

Ilustracija: MORH

MINISTAR obrane Ante Kotromanović naveo je da se broj hrvatskih vojnika u Afganistanu iz godine u godinu smanjuje, a tako će biti i u 2014., kada bi njihov broj mogao biti između 150 i 200 pripadnika Oružanih snaga u operaciji potpore miru ISAF, no u Somaliji je zatražio povećanje broja hrvatskih vojnika u operaciji Atalanta s 19 na 25 pripadnika.

"U Afganistanu smo imali 344 vojnika u 19. kontingentu, a 291 u 20. kontingentu iz čega se vidi da se ta brojka stalno smanjuje", rekao je Kotromanović podnoseći u Hrvatskom saboru izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u i potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013.

Zatražio je od Sabora odluku o daljnjem sudjelovanju pripadnika OS RH u Afganistanu gdje bi i nadalje radili na mentoriranju, savjetovanju i obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti.

Kotromanović je naglasio da tijekom boravka pripadnika hrvatskih Oružanih snaga nije bilo većih zdravstvenih ugroza i problema, osim dva samoranjavanja, no bez većih posljedica.

Saborski klubovi redom su podržali izvješće i daljnje sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu, gdje su zajedno s pripadnicima 50 država i gotovo 100 tisuća vojnika.

Bez većih ozljeđivanja

Posebno su izrazili zadovoljstvo što, unatoč rizičnoj operaciji, nije bilo većih ozljeđivanja hrvatskih vojnika te su pozdravili smanjivanje hrvatskog kontingenta.

Hrvatski laburist Mladen Novak upozorio je da velike sile nakon rata u nekoj državi obično ondje rade, grade i šire utjecaj. "Ne trebamo uvijek reći 'da' i trebamo vidjeti koji je naš interes u svemu tome - politički, ekonomski pa i moralni", smatraju Laburisti.


Kotromanović je izvijestio i o operaciji potpore miru KFOR na Kosovu od 1. siječnja 2012. do 23. ožujka 2013. rekavši da su pripadnici Oružanih snaga RH sa dva helikoptera ondje u svrhu logističke potpore i tehničkog održavanja, da nisu imali ozbiljnijih incidenata i da je u misiji utrošeno 21 milijun kuna.

"U 2014. ondje bi i nadalje trebala biti dva helikoptera te 35 pripadnika Oružanih snaga RH", rekao je Kotromanović.

Ministar obrane naglasio je da je operacija potpore miru "EU NAVFOR" Somalija Atalanta od 2009. do 2013. jedina u kojoj su pripadnici OS RH "pod oružjem", no da su dobro trenirani i spremni za sve zadaće, a prije svega za zaštitu plovila koja prevoze humanitarnu pomoć i ostalih trgovačkih brodova koja plove u Somaliju.

O uspješnosti te operacije govori činjenica da je lani ondje bilo 36 piratskih napada, a ove godine samo jedan. Dosad je u Somaliji sudjelovalo 19 pripadnika OS RH i to većinom časnika i utrošeno je pet milijuna kuna, a u timovima za zaštitu brodova uskoro bi ih trebalo biti 25, rekao je Kotromanović, a takvu odluku podržali su i zastupnici u Saboru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.