"Brendirat će se zagrebačka jagoda"; Voćari: Moramo iskoristiti svoju šansu, u EU nećemo preživjeti

Foto: Ilustracija

U ZAGREBU se održava 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara. Cilj ovog okupljanja je razvijanje i povećanje proizvodnje voćarske industrije.

Riječ je o najvećoj smotri hrvatskih voćara - od Iloka do Dubrovnika i Istre. Na tom se savjetovanju još danas pretresaju mjere za razvoj hrvatskog voćarstva, ističe Frane Ivković, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

"Hrvatsko voćarstvo se nažalost nije dovoljno pripremilo za ulazak u EU. Za ovo kratko vrijeme i prelazni period moramo osuvremeniti naše plantaže, poboljšati hrvatsko voćarstvo, sniziti cijene, povećati produktivnost i urode", kažu u Hrvatskoj voćarskoj zajednici.

Hrvatska ima idealne uvjete za razvoj voćarstva. Samo Francuska, Italija i mi imamo predispozicije za proizvodnju kontinentalnog i mediteranskog voća, pa su europskom tržištu najviše zanimljive naše mandarine, jabuke i jagode.

"Imamo šanse, moramo ih iskoristiti, kako bi naši voćari mogli živjeti od svoga rada", upozorava Ivković.

Inače, u proljeće se kreće s brendiranjem zagrebačke jagode, a gradonačelnik Milan Bandić, pokrovitelj ovog skupa, smatra da je to je putokaz kojim bi svi u Hrvatskoj u budućnosti trebali ići.

"Ako ovo pomogne da barem jedan posto smanjimo uvoz hrane u Hrvatsku, onda smo uspjeli, ali ja se pijem da mi godinama pišemo referate, a uvozimo sve više. Kada se taj trend okrene, Hrvatska će ići naprijed", naglašava Bandić.

Kroz subvenciju u poljoprivredi, Grad Zagreb je u zadnjih deset godina preokrenuo taj trend, pa Bandić očekuje od drugih da učine isto. Zagreb je danas veliki proizvođač hrane, podsjeća Bandić, koji se inače i sam bavi voćarstvom.

"Godišnje proizvedem oko sedam tona voća i 500 kilograma meda, a drugi neka pokažu što imaju, jer djela govore više od riječi. I kad jednog dana odem u mirovinu, imat ću od čega živjeti, ako odem, ako mi Bog da. Zamislite koliko ćete imati sa mnom problema kada odem u mirovinu, koliko ću ja šaptati oko svojih voćki i pčela, koliko će to roditi", našalio se gradonačelnik u svom stilu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.