Brazilska afera Petrobras: Nove presude u korupcijskom skandalu od 3.7 milijarde dolara

Foto: Hina

ZATVORSKE kazne dosuđene su trojici bivših čelnika brazilske građevinske tvrtke zbog davanja mita naftnome divu Petrobrasu koji je u središtu korupcijske hobotnice čiji pipci sežu do političkih stranka te štete ugledu predsjednice Dilme Rousseff, pišu u utorak agencije.

Dalton Avancini, bivši generalni direktor snažne građevinske tvrtke Camargo Correa i njegov zamjenik Eduardo Leite osuđeni su na 15 godina, a njihov suradnik Joao Auler na sedam godina zatvora po optužbama za korupciju i pranje novca.

Korupcijski skandal od 3,7 milijarde dolara

U tekstu presude stoji da je grupa Camargo Correa, jedan od deset najvećih proizvođača cementa u svijetu, s 15,6 milijuna dolara podmitila Petrobras kako bi pobijedila na natječajima za izgradnju rafinerija Geulio Vargas te Abreu i Lima.

Petrobrasov novac se od 2004. do 2012. koristio za podmićivanje političkih stranaka i izabranih zastupnika, piše dpa i podsjeća da su dvojica od pet bivših dužnosnika Petrobrasa uhićena u sklopu tog procesa već osuđena.

Korupcijski skandal od 3,7 milijarde dolara naštetio je ugledu predsjednice Dilme Rousseff te izazvao masovne javne prosvjede posljednjih mjeseci.

Prema najnovijoj anketi, vladu predsjednice Rouseff podupire 7.7 posto ispitanih, u odnosu na 10.8 posto u prethodnoj anketi u ožujku, dok joj 70.9 posto daje negativnu ocjenu, prema 64.8 posto prije četiri mjeseca.

Postotak onih koji su za smjenu Rousseff zbog skandala porastao je na 62.8 posto u odnosu na 59.7 posto u ožujku.

Sustavno podmićivanje


Na presudu čeka i Marcelo Bahia Odebrecht, prvi čovjek velike međunarodne građevinske tvrtke, kao i sedam njegovih najviših menedžera, prenosi agencija Brasileira.

Odebrecht je uhićen u lipnju zajedno s menedžerima svoje tvrtke koja zapošljava 181.000 ljudi i aktivna je u 23 zemlje.

Istraga je pokazala da su građevinske tvrtke sustavno plaćale mito Petrobrasu u zamjenu za dobivanje poslova. Između 2004. i 2014. "velika brazilska poduzeća", među kojima su Camargo Correa, Oderbrecht i Andrade Gutierrez, oformila su kartel i dogovarala poslove tako što bi Petrobras raspisao javni natječaj na kojem bi pobijedila unaprijed dogovorena tvrtka.

Prema svjedočenju, mito je iznosio od jedan do tri posto vrijednosti ugovora. Dio 'novca za podmazivanje' slijevao se u džepove direktora, a ostatak je išao zastupnicima i guvernerima, većinom ljudima iz vladajuće koalicije lijevog centra.

Istraga cilja dva guvernera, 13 senatora i 22 zastupnika donjeg doma i predsjednika tog tijela Eduarda Cunhu, piše agencija AFP.

Cunha je optužen za primanje pet milijuna dolara iz tvrtke Camargo Correa i on je član Stranke brazilskog demokratskog pokreta (PMDB), koja je najjači koalicijski partner Radničke stranke predsjednice Rousseff.

Petrobras, koji svoj izravni gubitak zbog skandala procjenjuje na dvije milijarde dolara, najveća je kompanija u Brazilu s prihodom od 140 milijarda dolara na godinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.