Bjelovarska Česma ulazi u portfelj Hrvatskih šuma

Ilustracija: Hrvatske šume

BJELOVARSKA tvrtka Česma ulazi u portfelj Hrvatskih šuma. Oko 98% vjerovnika prihvatilo je izmijenjeni plan predstečajne vinkovačke Spačve. To, između ostalog, znači da Česmini pogoni mogu prijeći pod okrilje Hrvatskih šuma.

"Na temelju tog plana predviđeno je da Hrvatske šume preuzimaju pokretnine i nekretnine u Bjelovaru i jednu nekretninu u Vinkovcima i za taj iznos oni pokrivaju svoju cijelu tražbinu od 63 milijuna kuna", rekla je predstečajna upraviteljica Snježana Sudarević.

Pogoni su vrjedniji od tog iznosa, pa bi Hrvatske šume za razliku trebale isporučiti trupce. Iako se to čini najboljom viješću za oko 160 radnika, ipak ona to nije. Sada ne znaju od koga potraživati plaću za veljaču i ožujak te putne troškove za siječanj ove godine. Opcije ima sindikalist Franjo Šinko. Prvo će, kaže, vidjeti s Hrvatskim šumama.

"Ako su oni preuzeli taj dug, hoće li oni dati te plaće ili neće. Ako neće dati, onda nam preostaje pravna borba kako doći do tih plaća - ovrhom, tužbama ili ne znam čime. U ovom trenutku ne mogu ništa reći prije nego razgovaramo s Hrvatskim šumama", rekao je Šinko.

Iako iz Hrvatskih šuma još uvijek ne žele javno govoriti o budućnosti Česme, prilično je indikativno Vladino razrješenje Gorana Rubina, i to na vlastiti zahtjev, s mjesta pomoćnika ministra poljoprivrede. Već odavno se šuška kako će upravo on biti direktor nove Česme koja se na kraju mukotrpnog serijala koji je još počeo privatizacijom 90-ih, vraća tamo gdje je 60-ih godina prošlog stoljeća nastala: u okrilje istih tih Hrvatskih šuma, tadašnjeg šumskog gospodarstva "Mojca Birta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.