Bivši slovenski premijer na sudu: Tvrdi da su Janša i Sanader dogovarali incidente u Piranskom zaljevu

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI slovenski premijer Anton Rop, kojega državno tužiteljstvo sumnjiči da je jednom izjavom iz 2007. godine izdao tajne podatke o djelovanju sigurnosne službe u vrijeme kad je obnašao dužnost predsjednika vlade, u petak je na sudu zanijekao odgovornost rekavši da se o tim podacima ionako operiralo u medijima, a riječ je bila o navodnim tajnim dogovorima tadašnjih hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše.

Ropu se sudi jer je 16. lipnja 2007. tadašnjem novinaru Radiotelevizije Slovenija Vladimiru Vodušeku u neslužbenom telefonskom razgovoru rekao da su se 2004. godine, u vrijeme predizborne kampanje pred parlamentarne izbore, tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji slovenski premijer Janez Janša "dogovarali" o graničnim incidentima u Piranskom zaljevu i da je on čuo snimke slovenske obavještajne službe SOVA koja je te razgovore tajno snimala.

"Iz snimke se jasno vidi da su se dečki (Janša i Sanader) dogovarali o tome kad će se i kakav incident dogoditi. Hrvatska vlada davala je direktive kad će se dogoditi incident, i to neposredno prije izbora", rekao je tada u razgovoru Rop.

Braneći se od optužnice, Rop je u petak na sudu izjavio da je novinar neovlašteno snimio i emitirao u televizijskom dnevniku telefonski razgovor s njim koji je bio neslužbene naravi. Uz to, Rop je dodao da je izjavom samo želio reći da je normalno da tajna služba prati događaje na granici te da su o incidentima i kontaktima Janše i Sanadera više puta izvještavali slovenski i hrvatski mediji, a zastupnici u parlamentu također javno izjavljivali da tajna služba intenzivno prati stanje u vezi s incidentima vezanim na neutvrđenu granicu na moru.

Sanader je u to vrijeme Ropove izjave nazvao biserom iz "antologije političke gluposti". Janša, kojemu je tadašnji premijer Rop prije izbora zamjerao da "incidentima" na granici pojačava svoju političku poziciju, tužio je odmah Ropa u privatnoj parnici koja je završena nagodbom nakon što je Rop svoje izjave povukao i ispričao se Janši.

Rop je u petak na suđenju za izdavanje službene tajne zanijekao svoju odgovornost. U slučaju osude po slovenskom kaznenom zakoniku za to se kazneno djelo može dobiti do tri godine zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.