Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuđen na 50 godina zatvora za krvoproliće u Sierra Leoneu

BIVŠI liberijski predsjednik Charles Taylor, poznat i kao "afrički bog rata", osuđen je na 50 godina zatvora zbog počinjenja ratnih zločina u Sierra Leoneu. Povijesna presuda prvom afričkom predsjedniku kojemu se sudilo pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu stigla je nakon maratonskog procesa, koji je trajao otkako je Taylor uhićen 2006. godine. Taylor će svoju kaznu odsluživati u zatvoru u Velikoj Britaniji.

64-godišnji Taylor je proglašen krivim po svih 11 točaka optužnice: za sudjelovanje u ubojstvima, silovanjima, novačenjima djece i tjeranju žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba, te krijumčarenje "krvavih dijamanata". Optužen je da je upravo novcem od prodaje dijamanata kupovao oružje za Ujedinjenu revolucionarnu frontu (RUF) u Sierra Leoneu, koja je bila poznata po brutalnim ubojstvima diljem zemlje. Financiranjem RUF-a je, prema optužnici, izravno doveo do izbijanja građanskog rata u Sierra Leoneu, koji je u konačnici rezultirao golemim krvoprolićem.

Tužiteljstvo tražilo 80 godina zatvora, obrana molila manju kaznu kako bi mu se "ostavila nada da će izaći na slobodu prije smrti"

Tužiteljstvo je od Suda tražilo da se Tayloru izrekne kazna od čak 80 godina zatvora, ali je obrana bivšeg liberijskog predsjednika molila da mu se izrekne manja kazna koja će mu "ostaviti nadu da će izaći na slobodu prije smrti". Podsjetimo, moguće je nakon odsluženja većeg dijela kazne, uz dobro vladanje, tražiti od suda prijevremeno puštanje na slobodu pa 64-godišnjem Tayloru kazna od 50 godina, poživi li dovoljno dugo, ipak ostavlja mogućnost da ne umre iza rešetaka.

"Novac je igrao ključnu ulogu na ovom suđenju"

Taylor je prije dva tjedna, u svom posljednjem obraćanju Međunarodnom sudu za ratne zločine, kazao kako je, suprotno onome kakvim ga je opisalo tužiteljstvo, on bio žrtva i mirotvorac. "Ono što sam napravio kako bi Sierra Leoneu donio mir, napravio sam časno", poručio je Taylor, koji tvrdi da je žrtva korumpiranog i licemjernog pravosuđa: "Novac je igrao ključnu ulogu na ovom suđenju".

Na suđenju kao svjedokinje i supermodel Naomi Campbell te glumice Mia Farrow i Carol White

Među svjedocima koje je na suđenje Tayloru u aferi "Krvavi dijamanti" pozvalo Tužiteljstvo za ratne zločine bile su i supermodel Naomi Campbell te glumice Mia Farrow i Carol White. Naomi je, podsjetimo, od bivšeg liberijskog predsjednika dobila na dar nebrušene dijamante, kakve je koristio i za financiranje rata u Sierra Leoneu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.