Bivši HDZ-ov dožupan osuđen za zloporabu, mora platiti 400 tisuća kuna da ne ode u zatvor

Ilustracija: Arhiva

MARKO BITANGA, bivši HDZ-ov dožupan splitsko-dalmatinski i nekadašnji direktor HRT-ovog centra Split, osuđen je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, i to zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Na istu kaznu osuđen je i Ivan Maljevac, odgovorna osoba u poslovnici Zagreb propale Alpe Jadran banke Luke Jerića, protiv kojeg su podignute dvije optužnice za štetu od 60-ak milijuna kuna.

Bitanga nije vratio kredit

Dio štete nastao je i zbog kredita od 594 tisuće kuna kojeg je 1995. godine Bitanga dobio od banke. Kredit nije vraćao, nego su tek 1998. godine uplaćene dvije rate po stotinjak tisuća kuna. Ostala je razlika od gotovo 400 tisuća kuna, koju će sada Bitanga i Maljevac morati solidarno podmiriti u roku od 18 mjeseci od pravomoćnosti presude ukoliko žele izbjeći zatvor. 

Bitangin kredit odvojen u poseban predmet kako bi se suđenje provelo što efikasnije. Po prvoj optužnici za kriminal u Alpe Jadran banci sudi se u još dva odvojena postupka Jeriću, predsjedniku Uprave Peri Perišiću i ostalim osobama odgovornim za katastrofu u banci.

HDZ-ov dožupan žario i palio u HRT centru Split

Bitanga je 90-ih bio izrazito politički moćan. Osim što je bio dožupan, žario je i palio u splitskom centru HRT-a. Nakon pada u nemilost, zadržao je svoje mjesto u HRT-u kao komercijalist, a neko vrijeme je radio i kao stečajni upravitelj. Inače je po struci profesor fizike.

Branio se da kredit zapravo nije ni morao vratiti već da je to bio način da Luka Jerić vrati 200 tisuća DEM koje mu je navodno posudio. Sudac Vladimir Živaljić odbio je takvu obranu kao neuvjerljivu i nelogičnu, jer je te 1995. godine Jerić kao bankar bio u više nego solidnoj poslovnoj situaciji pa mu takve posudbe nisu trebale. Osim toga, ustanovljeno je da je kredit izdan bez dostatnih mjera osiguranja te da se nisu pokrenuti instrumenti naplate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.