BiH: Počinje suđenje Jašareviću za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu

ČITANJEM optužnice danas u Sarajevu počinje suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad na američku ambasadu 28. listopada prošle godine u Sarajevu, javljaju bosanski mediji.

Jašarević je optužen da je toga dana pucao na zgradu američke ambasade u Sarajevu i teško ranio jednog pripadnika policije, nakon čega je snajperskim hicem pogođen u nogu i uhićen. Jašarević i njegovi pomagači Fojnica i Ahmetspahić ranije su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.

24-godišnji Mevlid Jašarević iz Novog Pazara suočava se s mogućom kaznom od 20 godina zatvora. Tužiteljstvo je najavilo da će ispitati 39 svjedoka i uz pomoć vještaka dokazati kako su Jašarević i njegovi pomagači pripadali terorističkoj grupi organiziranoj unutar vehabijske zajednice.

Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac najavio je da će dokazati kako nije bilo riječi o terorističkom napadu, a ključni argument za to je, kako kaže, sama snimka napada na ambasadu na kojoj se jasno vidi i čuje Jašarevićevo upozorenje prolaznicima da se sklone jer mogu biti povrijeđeni.

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko Ministarstvo pravosuđa koje ga tereti po deset točaka, uključujući i pokušaj ubojstva i napad smrtonosnim oružjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.