BiH: Dvanaest bosanskih Srba uhićeno zbog ubojstva 29 žena i djece u selu Zecovi kod Prijedora

Foto: Hina/ilustracija

DVANAEST bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba uhitila je u ponedjeljak policija u Bosni i Hercegovini po nalogu državnog odvjetništva pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad Bošnjacima na području Prijedora pri čemu su ubili gotovo trideset žena i djece, potvrđeno je tijekom dana iz policijskih i pravosudnih izvora.

Tužiteljstvo BiH objavilo je kako su uhićenja rezultat dugotrajne istrage o ratnim zločinima počinjenim 1992. godine i u kojoj je osumnjičeno 18 osoba od kojih su neke u bijegu i za njima će biti raspisane međunarodne tjeralice.

Dvojica osumnjičenih nalaze se na izdržavanju zatvorskih kazni koje su im izrečene zbog drugih kaznenih djela.

Kampanja masivnog etničkog čišćenja

Istraga se odnosi na zločine počinjene od 23. do 28. srpnja 1992. godine kada su vojska i policija bosanskih Srba, u sklopu kampanje masovnog etničkog čišćenja sjeverozapadne Bosne, napali selo Zecovi kod Prijedora počinivši pritom ubojstva, zlostavljanja, silovanja te brojne pljačke i uništavanje imovine Bošnjaka koji su tamo živjeli.

U napadu na to selo ubijeno je više od 150 žrtava, a tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, dok se za tijelima desetaka ostalih žrtava još uvijek traga.

Dvanaest uhićenih izravno se tereti za ubojstvo 29 žena i djece u Zecovima na lokalitetu Gradina, počinjeno 25. srpnja 1992. godine, i osumnjičeni su za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Tijekom pretraga provedenih u vrijeme uhićenja policija je pronašla značajnu količina naoružanja i vojne oprema te drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u istrazi, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.