"Bez zaustavljanja do Dubrovnika, brza cesta u neumskom zaleđu povezat će jug s ostatkom zemlje"

U ZAGREBU su se danas susreli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i njegov kolega iz BiH Damir Hadžić.

Nakon susreta izjavili su da će brza cesta u neumskom zaleđu povezivati jug Hrvatske s ostatkom zemlje, a redefinirat će se sporazum o korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković-Ploče.

Hrvatska će strana pripremiti sporazum o koridoru, a BiH prijedlog sporazuma o naprednom korištenju Luke Ploče i pruge od Metkovića. Cestovni koridor kroz neumsko zaleđe bio bi dug 5,5 kilometara, bez tunela, i stajao bi pet milijuna eura. Dogovorene su pripremne radnje za potpisivanje sporazuma za gradnju koridora, za koji je potrebno i pozitivno mišljenje Europske komisije.

Novo tumačenje korištenja Luke Ploče i željezničke pruge Metković - Ploče

"Ta bi dionica bila povezana na postojeću državnu cestu i Hrvatska bi za nju imala koncesiju, a prometovalo bi se bez zaustavljanja. Dio spojne dionice kroz BiH radila bi BiH, a dio koji prolazi kroz Hrvatsku radila bi naša zemlja", objasnio je Hajdaš Dončić za HTV.

S obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU, na razini dviju vlada trebalo bi definirati novo viđenje i tumačenje korištenja Luke Ploče i željezničke pruge Metković - Ploče. "Dogovoreno je da će prijedlog sporazuma o naprednom korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković - Ploče izraditi bosanskohercegovačka strana. I taj sporazum mora dobiti odobrenje Bruxellesa", rekao je Hadžić.

Hrvatski ministar izvijestio je i da je dogovoreno kako će potkraj lipnja biti uvedeni izvođači radova na gradnji mosta Svilaj preko Save, na međunarodnom cestovnom koridoru 5C, te da će financiranje mosta u jednakim omjerima preuzeti Hrvatska i BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.