Bez natječaja vrh države zaposlio 111 ljudi!

Foto: Hina

DRŽAVNA uprava trenutno zapošljava 111 osoba koji su zaposleni po tzv. "revolving door" principu. Radi se o zaposlenicima ministarstava, Sabora, Ureda premijera i predsjednika koji su zaposleni bez natječaja.

Ovi zaposlenici državne uprave na radna mjesta dolaze i odlaze zajedno sa svojim šefovima. Kako je za Index potvrđeno iz Ministarstva uprave, 31. prosinca 2013. godine državna je uprava zapošljavala ukupno 111 takvih radnika. Zapošljavanje na ovakav način definirano je Zakonom o državnim službenicima koji je donesen 2012. godine.

Najviše kod Vrdoljaka i Marasa

U ministarstvima je po "revolving door" principu zaposleno ukupno 83 osobe. Najviše, po devet, ima ih kod Gordana Marasa i Ivana Vrdoljaka u Ministarstvu poduzetništva i obrta, te Ministarstvu gospodarstva.

Ministarstvo rada zapošljava šest, a ministarstva pravosuđa, graditeljstva, zdravlja, regionalnog razvoja i obrazovanja zapošljavaju po pet službenika po "revolving door" principu. Najmanje "revolving door" službenika, po jedan, ima u ministarstvima uprave i obrane.

Četiri kod Milanovića, tri kod Josipovića

Ured premijera Zorana Milanovića zapošljava četvero službenika po "revolving door" principu, dok ih troje radi u Uredu predsjednika Ive Josipovića, a ukupno deset ih ima u stručnoj službi Sabora. Dodatnih 11 "revolving door" službenika zaposleno je u državnim uredima i to u Uredu za središnju javnu nabavu (1), Uredu za upravljanje državnom imovinom (8) i Uredu za Hrvate izvan RH (2).

Ministarstvo uprave upitali smo i kolika je prosječna plaća službenima zaposlenih po "revolving door" principu, ali taj odgovor nisu nam mogli dostaviti. Poručuju kako se radi o podacima kojima ne raspolažu, a za koje bi se trebalo obratiti svakom ministarstvu pojedinačno. Također, nije moguće usporediti koliko je korespondirajućih službenika bilo zaposleno u mandatu prošle vlade, s obzirom da je "revolving door" princip zapošljavanja definiran zakonom iz 2012. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.