Bauk ljevice kruži Berlinom: Sedam tisuća policajaca večeras će paziti prosvjednike u Berlinu

PREKO sedam tisuća policajaca bit će angažirano da se večeras i sutra brine o sigurnosti na berlinskim ulicama, zbog najavljene ljevičarske manifestacije uoči obilježavanja Praznika rada.

Ove godine se navršava 25. obljetnica prve prvomajske demonstracije, koje uoči Praznika rada tradicionalno organiziraju različite autonomne ljevičarske grupe u Berlinu. Riječ je o takozvanoj valpurgijskoj noći, dok  sam Praznik rada organizatori ljevičarskog prosvjeda nazivaju "revolucionarnim Prvim majem". Pritom valja naznačiti kako su ove manifestacije ljevičara odvojene od demonstracija koje povodom praznika organiziraju njemačke sindikalne organizacije.

Policija je priopćila da, uzevši u obzir najave po društvenim mrežama na internetu, ne treba očekivati nerede, ali je svejedno angažiran velik broj dodatnih snaga na ulicama.

U noći uoči 1. svibnja 1987. godine, oko tisuću pripadnika ljevičarskih grupa se skoro 12 sati neprekidno tuklo s nepripremljenom i malobrojnom policijom, nakon čega berlinski plavci pušu i na hladno. Broj ozlijeđenih bio je ogroman, a nanesena je i velika šteta.

Ljevičari će ove godine ići i u "vladinu" četvrt

Uz velike napore policije i nevladinih udruga ova je "tradicija" posljednjih godina ipak promijenjena, te su slične eskalacije nasilja rijetkost. Zadnji put je do većih izgreda došlo 2009. godine, kada je ozlijeđeno 480 policajaca, a uhićeno 500 prosvjednika.

Policija je ove godine posebno na oprezu, što zbog nepovoljnih ekonomskih okolnosti i općeg radničkog nezadovoljstva, što zbog najave organizatora da se prosvjednici neće zadržati samo u alternativnoj četvrti Kreuzberg, kako je bio slučaj prošlih godina, već će krenuti i prema "vladinoj" četvrti u centru Berlina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.