Barroso traži europski ustav: Europska unija mora postati federacija nacionalnih država

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso jučer je u svom tradicionalnom obraćanju Europskom parlamentu iznio svoju viziju budućnosti Europe, te je konstatirao kako Eu mora postati federacija država nacija.

Više jedinstva i više integracije - to je glavna mantra Barrosa na kojoj će pokušati graditi izlazak iz aktualne krize europskog projekta. Barroso je kazao kako je svjestan da se EU nalazi u ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj, pa i krizi političkog povjerenja, te da će proces transformacije biti težak i bolan, ali i da građani i tržište bez obzira na to ne smiju ostaviti prostor za sumnju kada su u pitanju euro i europski projekt.

"Ranjivije članice ne smiju ostaviti mjesta za sumnju u svoju namjeru da se reformiraju, u svoj osjećaj odgovornosti. Jače zemlje ne smiju ostaviti prostora za sumnju u svoju namjeru da stoje zajedno, u svoj osjećaj solidarnosti", objasnio je Barroso.

Tvrdi kako su stvaranje ekonomske i monetarne unije temelj, a ekonomske reforme i stvaranje političke unije motor koji će pokrenuti Europu. Kako je kazao Barroso, Europa mora evoluirati.

"Nemojmo se plašiti izgovorenog. Morat ćemo se kretati ka federaciji država nacija, to je naš politički horizont i ono što će voditi našu politiku u narednim godinama. Iako se u raspravi koja je uslijedila u EP-u moglo čuti kako EU već je uređena po tom modelu, Barroso je objasnio kako je u formalnom smislu za stvaranje takve federacije potreban novi europski ustav. To će, kako je prošlost pokazala, biti težak zadatak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.