Baldasar sabotirao vlastiti natječaj: Šef Kazališnog vijeća dao ostavku, GKM ostao bez ravnatelja!

Foto: Hina

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH iz Splita ostalo je bez ravnatelja! Dugogodišnjoj ravnateljici Ljubici Srhoj mandat istječe sutra, a Kazališno vijeće, koje je jučer trebalo Gradskom vijeću predložiti njezinog nasljednika, ostalo je, sasvim neočekivano, bez predsjednika Igora Novakovića, koji je podnio ostavku nakon kraćeg telefonskog razgovora.

Natječaj srušen radi Stanić?

Što se dogodilo, zbog čega je Novaković dao ostavku, nije poznato čak ni članovima Kazališnog vijeća. Upravo kada se trebalo odlučiti o novom ravnatelju, Novaković je izašao da obavi telefonski razgovor. Koga je zvao, što mu je ovaj rekao, ne zna se, samo je poznato da se Novaković vratio i rekao da daje ostavku. Index je nekoliko puta pokušao dobiti sada već bivšeg šefa Kazališnog vijeća GKM-a, inače, menadžera hotela Lav, ali bez uspjeha.  

O tome zašto je Novaković dao ostavku te tako ostavio Kazalište bez ravnatelja, postoji nekoliko verzija. Jedna od njih je i ta da je dobio nalog da stopira izbor jer na njemu dovoljan broj glasova neće dobiti Silvana Stanić, supruga odvjetnika Darka Stanića, partnera iz odvjetničkih dana Evelina Tonkovića, aktualnog zamjenika ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića. Silvana Stanić o tome ništa ne zna, smatra da je najbolji izbor za novu ravnateljicu, iza sebe ima 25 godina staža, brojne glumačke nastupe u HNK-u, GKM-u, na filmu i televiziji, a u posljednje vrijeme predaje na Filozofskom fakultetu.

Ansambl uz Perkušića

Kazališni ansambl uz svog je kolegu glumca Ivu Perkušića, zvijezdu Orwellove Životinjske farme, hit predstave GKM-a u režiji Ivana Lea Leme. Mladi Perkušić ima tri i po godine staža u kazalištu, a iza njega su brojni televizijski i radio nastupi. Ima dva fakulteta, sprema doktorat iz teatrologije.

Dvoje članova Kazališnog vijeća su glumci teatra Ana Gruica i Vinko Mihanović i pretpostavlja se da bi oni sigurno glasali za Perkušića. Navodno su mu bili skloni i ostali koji imenuje Gradsko vijeće Splita na prijedlog gradonačelnika. Osim Novakovića, koji je dao ostavku, tu su i Nela Sisarić i Nives Fabečić Bojčić. 

Tri kandidata ušla u izbor

Baldasaru je, inače, ovo već drugi propali natječaj za ravnatelja GKM-a. Prvi je stopirao lani, nedugo nakon što je preuzeo vlast. Problem mu je bilo Kazališno vijeće preostalo od prethodnika Željka Keruma. Htio je potpunu kontrolu pa je pričekao da formira svoje Vijeće, no to očito nije bilo dovoljno da se izabere nasljednik Ljubice Srhoj koja je na čelu GKM-a odgurala čak pet mandata ili punih 20 godina.

Posljednji mandat odradila je bez ugovora, o čemu je Index već pisao, kao što smo pisali i o tome da Srhoj u svoj apartman prima glumce gostujućih ansambala, a račun ispostavlja kazalištu. Začudo, Srhoj se nije kandidirala, već je u vatru poslala svoju tajnicu Ljiljanu Vujčić, koja, međutim, nije udovoljila formalnim kriterijima pa nije ušla u izbor. Zbog prestare potvrde o nekažnjavanju otpao je i Filip Glavina, sin poznatog glumca Ratka Glavine, a u uži izbor, osim Perkušića i Stanić, ušla je i Selma Katunarić, zaposlenica gradskog Odjela za kulturu, koja je s bivšom pročelnicom Majom Munivranom ukorena zbog propusta oko ugovora s ravnateljicom Srhoj.

Treći natječaj za ravnatelja GKM-a

Kako stoje stvari, netko će sada morati biti imenovan za v.d. ravnatelja kazališta budući da je mandat Ljubice Srhoj istekao, a gradski vijećnici trebat će na sjednici 11. lipnja, umjesto o ravnatelju, odlučiti o novom članu Kazališnog vijeća.

Slične muke, samo s intendantom HNK, imao je prije Baldasara - Kerum. Njegov Duško Mucalo nikada nije doživio da ga potvrdi ministar, odnosno, ministrica kulture, pa je cijeli mandat odradio kao vršitelj dužnosti. Tko zna što će se još događati s izborom za ravnatelja GKM-a koji će sada opet trebati raspisati. Po treći put.

Tko je natjerao predsjednika Kazališnog vijeća na harakiri?

Ostavka predsjednika Kazališnog vijeća GKM-a skandalozna je jer se radi o predstavniku osnivača, tj. Grada Splita. Ostavka nije obrazložena tako da je riječ o prvorazrednoj neozbiljnosti.

Još jednom postavlja se tako pitanje kadroviranja gradonačelnika Baldasara koji je upravo tome posvetio veći dio svoje prve godine mandata na čelu Splita. Nekoliko puta smo se raspitivali oko novozaposlenih, sve dok Baldasaru to nije diglo živce pa je ustvrdio da ni ne zna koga zapošljava, premda je ranije rekao da trebao odobriti svako novo radno mjesto i da preuzima političku odgovornost za zapošljavanja.

Bilo bi svakako interesantno doznati s kim je predsjednik Vijeća porazgovarao da je nakon toga odlučio počiniti harakiri te se ujedno osobno izblamirati, ali i uvaliti kazalište u ozbiljan problem ostavivši ga bez ravnatelja. Čini se kako su opet u pitanju viši politički interesi, a izvedba je, kako to već ide s Baldasarom, krajnje trapava i jalova.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.