Bageri se vraćaju, ali skejteri se neće predati: "I dalje tijelima branimo skate park u SC-u!"

Foto: Kristijan Smok

U PONEDJELJAK u 7 sati ujutro bageri se vraćaju u dvorište Studentskog centra, s namjerom da dovrše posao koji su započeli prošli tjedan - sruše skate park kraj Francuskog paviljona.

Mladi skejteri se, međutim, nemaju namjeru povući. "I dalje tijelima branimo Skate skulpturu u SC-u", poručuju iz skate kluba Shpaolin, koji nemaju namjeru gledati kako bageri ruše skejt park kojeg su sami izgradili u suradnji sa Sergejem Vutucem i još nekoliko afirmiranih umjetnika.

Strahuju od policije

"Nakon sedam godina na teritoriju koji nije dovoljan ni za desetinu klasičnog skate parka, skate entuzijasti iz Skateboard Kluba Shpaolin ostvarili su niz kulturnih, umjetničkih i sportskih događanja koja su privlačile ljude iz cijeloga grada, a s vremenom  goste i sudionike cijele Europe i svijeta. Danas su suočeni s rušenjem koje sprovodi Grad Zagreb na čelu s istim gradonačelnikom i sanacijski dio SC-a. Skateri su odlučni da brane skulpturu (ono što je od nje ostalo jer u četvrtak je srušen jedan dio) jer to je jedino što imaju i u što su uložili dugi niz godina vlastitoga rada", poručuje Marin Dundić iz skate kluba Shpaolin.

Skejteri strahuju da bi ih iz parka mogla ukloniti policija. Podsjećaju da je SC-ov sanacijski upravitelj pozvan još prije pet dana. "Postoji mogućnost da će reagirati policija i ukloniti aktiviste", kažu skejteri.



Tvrde da su se obratili i gradonačelniku Milanu Bandiću, koji ih je načelno podržao.

"Očekujemo da će nas gradonačelnik zaista primiti i riješiti naš problem, ali nećemo prihvatiti obećanja (njih smo javno dobili još u prošlom ili pretprošlom mandatu) već konkretno ovjereno rješenje za naš problem. U protivnom ostajemo tijelima braniti jedinu vrijednu stvar za našu kulturu u gradu koja je ujedno i simbol naše borbe za naš skatepark s kompletnom infrastrukturom. Jer Zagreb je sada i službeno jedini glavni grad Europske unije koji nema niti jedan betonski skatepark, a neki ih imaju čak i više od deset", poručuju skejteri.

Bandić obećao pomoći

Obrana skate parka u SC-u započela je, podsjećamo, u četvrtak, kada su bageri stigli u osam ujutro i krenuli s rušenjem. Mladi su ih skejteri, barem privremeno, u tome omeli. Tvrde da je rušenje skate parka naredio sanacijski upravitelj Francuskog paviljona, i to kako bi sagradio pet novih parkirnih mjesta!


Gradonačelnik Bandić je, pak, kazao da rušenje nema nikakve veze s Francuskim paviljonom. Naglasio je da se ne radi o pitanju koje je u ingerenciji grada, ali svejedno je obećao skejterima da će im pružiti pomoć.

"Ako ne može ostati i građevinska inspekcija je učinila svoje, mi ćemo im u roku od tri mjeseca naći alternativnu lokaciju, tako da dečki mogu biti mirni. Kontakt je uspostavljen i u roku od tri mjeseca ćemo i naći lokaciju i napraviti skate park. Ne smije biti manje skate parkova nego što ih ima. Ako se negdje gasi mi ga moramo napraviti novi, imaju moju riječ", rekao je Bandić.

Rektoru Sveučilišta nije jasno zašto se ruši skate park

Podršku su skejteri dobili i od Alekse Bjeliša, rektora Sveučilišta u Zagrebu. Bjeliš kaže da mu je sasvim nejasno zbog čega se iz SC-a uklanja Scate Sculpture. O tome, kako kaže, na Sveučilištu ništa nisu znali.

"Napominjemo također kako ne vidimo izravnu poveznicu između radova na obnovi Francuskog paviljona i odluke o uklanjanju navedenog objekta. U njezinom donošenju nismo sudjelovali, niti smo s njom kao suinvestitori bili upoznati. Stoga podržavamo mlade autore i skejtere u nastojanjima da očuvaju Skate Sculpture kao mjesto njihovog okupljanja", kaže Bjeliš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.