Arhiv: Insinuacije o blokiranju pristupa zatraženoj građi u slučaju Perković neprihvatljive su

Foto: FAH

IZ Hrvatskoga državnoga arhiva očitovali su se u ponedjeljak priopćenjem, putem kojega su se osvrnuli na medijske napise o "korištenju gradiva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske u Hrvatskom državnom arhivu, a osobito vezano uz sudske postupke protiv gospodina Perkovića i Mustača u Njemačkoj".

U priopćenju se ističe kako je njegova funkcija pojasniti javnosti postupke i načine korištenja arhivskoga gradiva, unutar hrvatskih propisa.

Gradivo sigurnosne prirode dostupno nakon 50 godina

Nadalje, iz Arhiva ističu kako je "prema Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima propisano da je javno arhivsko gradivo u pravilu dostupno za korištenje 30 godina nakon nastanka, a prije isteka roka od 30 godina, ako je od nastanka namijenjeno javnosti ili ako to odobri stvaratelj. Ukoliko pak sadrži podatke što se odnose na obranu, međunarodne odnose i na poslove nacionalne sigurnosti, dostupno je za korištenje po isteku od 50 godina od njegova nastanka. Javno arhivsko gradivo koje se odnosi na osobne podatke dostupno je za korištenje 70 godina nakon svoga nastanka, odnosno 100 godina od rođenja osobe na koju se odnose".

Dodaju kako je "Zakonom o zaštiti osobnih podataka utvrđena zaštita korištenja osobnih podataka, odnosno zaštita privatnosti života svakoj fizičkoj osobi. Osobnim podatkom, u smislu citiranog zakona, smatra se svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili fizičku osobu koja se može identificirati".

Dokumenti mogu biti deklasificirani ukoliko postoji interes javnosti


Iz Hrvatskoga državnoga arhiva upozoravaju i kako, "prema Zakonu o tajnosti podataka u slučajevima kad postoji interes javnosti, vlasnik podatka (nadležno tijelo čijom je djelatnošću konkretan dokument odnosno klasificirani podatak nastao ili pravni slijednik) može deklasificirati, promijeniti stupnjeve tajnosti ili osloboditi od obveze čuvanja tajnosti klasificirane podatke/dokumente označene stupnjevima tajnosti. Prije donošenja takve odluke, vlasnik podataka dužan je zatražiti mišljenja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost".

Gradivo vezano uz Tuđmana ima poseban tretman

"Odlukom Vlade RH od 15. svibnja 2014. osnovano je Povjerenstvo za sređivanje arhivskog gradiva od posebnog nacionalnog interesa i postupanje pa zahtjevima za uvid i njegovo korištenje koje daje prethodno mišljenje Vladi RH u postupcima donošenja odluka u povodu zahtjeva za uvid, odnosno korištenje gradiva nastalog djelovanjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti Socijalističke Republike Hrvatske te ima i dodatno definirane zadaće u odnosu na gradivo nastalo djelovanjem dr. sc. Franje Tuđmana kao predsjednika RH.

Sukladno navedenome, razvidno je da za određene cjeline gradiva ili pojedine dokumente postoje ograničenja dostupnosti te je za njihovo korištenje potrebno provesti propisane postupke koji uključuju pribavljanje potrebnih odobrenja i mišljenja prema gore navedenim zakonima", ističe se.

Zatražena mišljenja i suglasnost relevantnih aktera


"U konkretnim zahtjevima odvjetničkih timova u sudskom procesu protiv Perkovića i Mustača, po zaprimanju zahtjeva za uvidom u gradivo u HDA, provedene su zakonom propisane procedure za sve zatražene cjeline gradiva (Predsjedništvo SRH, Centralni komitet SKH, Dosjei SDS, Izvršno vijeće Sabora SRH i Sabor SRH, Ured Predsjednika Republike Franje Tuđmana). Propisanim procedurama obuhvaćene su različite aktivnosti, što podrazumijeva različite važeće propise o načinu postupanja, različite postupke te pribavljanje mišljenja i odobrenja od različitih za to ovlaštenih tijela javne vlasti, za svaku od navedenih cjelina.

Prema tome, u vezi s oba zahtjeva, za korištenje gradiva CK SKH zatražena je suglasnost SDP, za klasificirano gradivo je zatraženo mišljenje UVNS, za korištenje gradiva SDS je zatraženo mišljenje SOA.

Hrvatski državni arhiv je po završetku gore navedenih postupaka, pribavljenih mišljenja i odobrenja od gore navedenih tijela obavijestio odvjetničke timove Nobilo i Pavlović & Pavlović o mogućnosti uvida u zatraženo gradivo koje se čuva u HDA", navode iz Arhiva.

Odvjetnicima omogućen uvid u svo gradivo iz fonda CK SKH

"Prema suglasnosti SDP-a kao pravnog slijednika SKH, te mišljenju UVNS „da je s tajnim podacima koji su nastali prije 1991. godine, odnosno koji i nadalje nose nazivlje vrsta i stupnja tajnosti kakvi su bili propisani u vrijeme njihova nastanka, a koji čine javno arhivsko gradivo u smislu Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, potrebno postupati sukladno pravilima koji za njihovo korištenje odnosno dostupnost javnosti propisuje taj Zakon“, odvjetničkim timovima je odobren uvid u svo zatraženo gradivo iz fonda CK SKH.

Sukladno čl. 68. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima prema kojemu je „arhivsko gradivo bivših društveno-političkih organizacija državno vlasništvo te se smatra javnim arhivskim gradivom prema odredbama ovog zakona“ te gore navedenom mišljenju UVNS-a, Hrvatski državni arhiv će sve zahtjeve za korištenjem arhivskoga gradiva SKH iz svojih fondova rješavati u skladu s Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima.

Slijedom svega navedenoga u cijelosti držimo neistinitima i neprihvatljivima sve iznesene insinuacije u medijima proteklih dana vezane uz onemogućavanje pojedincima i službenim tijelima korištenja gradiva u HDA bilo organizacijom rada, bilo nestručnim postupanjem odnosno kadrovskim potencijalima i načinom popunjavanja radnih mjesta zbog potrebe službe u HDA, koji je u potpunosti proveden u skladu s važećim propisima", zaključuju iz Arhiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.