Argentinska bi sutkinja plijenila imovinu naftnih kompanija na Falklandima

Ilustracija: Google maps

UOČI  listopadskih izbora u Argentini padaju sve teže riječi, a jedna je sutkinja u subotu zatražila da se zaplijeni imovina naftnih kompanija koje buše na spornim Falklandskim otocima.

Lilian Herraez, savezna sutkinja iz Ognjene zemlje, zapovjedila je zapljenu 156 milijuna dolara, čamaca i druge imovine, objavila je argentinska državna novinska agencija Telam.

Riječ je o imovini kompanija Premijer Oil, Falkland Oil and Gas, Rockhopper Exploration, Noble Energy i Edison International, a nije jasno kako bi Argentina mogla provesti tu sudsku odluku pa se očekuje da će ostati uglavnom simbolična.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je u subotu da te kompanije uglavnom ne idu u argentinske teritorijalne vode niti u Argentini drže neka sredstva.

Argentina Falklande zove Malvinima i tvrdi da su njezini, a 1982. je zbog njih ratovala s Velikom Britanijom i u tome ratu izgubila.

Riječ je o otočju 700 km od obale Ognjene zemlje, na kojem živi oko tri tisuće stanovnika koji uglavnom žele ostati britanski prekomorski teritorij.

U zadnje vrijeme raste napetost oko Falklanda jer su otkrivena nalazišta nafte. Argentina je obećala da će spor rješavati diplomatskim putem, ali oko izbora političari obično počnu žestoko govoriti o tome pitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.