Argentina izbacuje Španjolce i nacionalizira najveću domaću naftnu kompaniju

ARGENTINA će nacionalizirati najveću domaću naftnu kompaniju YPF i pritom iz igre izgurati španjolsku grupaciju Repsol koja je najveći dioničar.

Riječ je o potezu argentinske predsjednice Cristine Fernandez koji je već sad izazvao veliki diplomatski skandal na relaciji Buenos Aires - Madrid, a definitivno će biti i dodatnih posljedica po Argentinu na cijeloj međunarodnoj sceni. Fernandez je svejedno jučer Kongresu poslala prijedlog zakona prema kojem bi 51 posto udjela u YPF-u završilo u državnim rukama. Repsolov udio u kompaniji tako će sa 57,4 posto biti srezan na tek 6,4 posto.

Najveća renacionalizacija u sektoru

Preuzimanje YPF-a bit će najveća renacionalizacija u ovom sektoru još otkad je ruska vlada preuzela kontrolu nad Yukosom početkom prošlog desetljeća.Ukupna tržišna vrijednost YPF je procijenjena na oko pet milijardi dolara, a vrijednost njegovih dionica na Wall Streetu odmah je pala za 21 posto. Argentina tvrdi kako YPF nije dovoljno investirao u sektor, zbog čega je vlada morala uvesti nafte za devet milijardi dolara prošle godine.



Evidentno bijesna predsjednica Fernandez vijest je objavila preko javne televizije. Pred okupljenim mnoštvom u rezidenciji odbila je nedavne kritike iz Madrida kazavši kako neće pokleknuti stranom pritisku. "Ja sam predsjednica države, a ne nekakav probisvijet", kazala je na prijetnje Madrida da će Argentina postati međunarodni izopćenik nastavi li se miješati u YPF.


"Argentina će postati međunarodni izopćenik!"

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo kazao je kako Madrid razmišlja o poduzimanju ozbiljnih mjera protiv Argentine. "Ovaj potez je narušio odnos međusobnog poštovanja koji je vlada između ove dvije zemlje. Španjolska je bila uz Argentinu u njenim najtežim periodima", kazao je Margallo.

Tužbu je, naravno, najavio i Repsol. "Ovo je notorno diskriminatoran i evidentno ilegalan pote. Moramo zaštititi svoje dioničare. Iz Bruxellesa pak pozivaju na dijalog. "Nasilno preuzimanje od strane argentinskih vlasti investitorima će poslati negativne signale. To bi moglo znatno narušiti poslovno okruženje u Argentini", kazao je glasnogovornik EU-a.

Argentina bi se tako zaista i mogla naći u relativno nepovoljnom okruženju, kada je u pitanju diplomacija na međunarodnoj razini. Posljednjih mjeseci oživljen je spor s Britancima oko Falklanda, a sad su si "na vrat nakačili" i Španjolce, a možebitno i cijelu EU. 

Španjolcima zabranjen ulazak u zgradu

Iako eksproprijacija službeno zahtijeva odobrenje dvije trećina zastupnika u Kongresu, predsjednica je objasnila kako se njenim izvanrednim dekretom kompanija odmah stavlja pod državnu intervenciju. Robert Baratta, predstavnik argentinske vlade u odboru YPF-a je odmah po objavi odluke stigao u sjedište tvrtke s popisom španjolskih dužnosnika kojima je odsad zabranjen pristup zgradi.

Iako je Fernandez optužila Repsol da je ispraznio YPF, mnogi analitičari smatraju kako pravi razlog argentinskog gubitka "energetskog suvereniteta i samodovoljnosti" leži u lošoj energetskoj politici, odnosno držanju cijene energenata znatno ispod međunarodne razine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.