Amnesty International: NATO sramotno zataškava istinu o civilnim žrtvama u Libiji

NATO nije pokrenuo propisnu istragu o brojnim civilnim žrtvama koje su se dogodile tijekom njegove sedmomjesečne kampanje u Libiji, stoji u novom izvješću Amnesty Internationala.

"Duboko smo razočarani činjenicom da su i nakon četiri mjeseca od završetka vojne kampanje žrtve i rodbina ubijenih u NATO-ovim zračnim napadima i dalje obavijeni velom tajne, odnosno ne znaju što se dogodilo i tko je za to odgovoran", kazala je danas Donatella Rovera iz AI-a.

Naglasila je da NATO, ako je stvarno posvećen zaštiti civila, ne može "slučaj brojnih civilnih kolateralnih žrtava riješiti nekom šupljom izjavom žaljenja". AI je 5. ožujka apelirao na NATO da pokrene sveobuhvatnu istragu o civilnim žrtvama koje su dokumentirale nevladine organizacije. Osim toga zatražili su da svi zaključci istrage budu objavljeni javno i da se rodbini žrtava isplate kompenzacije.

Shit happens

Amnesty navodi i kako NATO nije niti pokušao kontaktirati rodbinu ljudi koji su poginuli u njihovim zračnim napadima. NATO-ov odgovor na zahtjeve AI-a, koji je stigao 15. ožujka, sugerira kako od toga i dalje neće biti ništa.

"Iako NATO radi sve kako bi minimalizirao rizik za civile, u kompleksnim vojnim operacijama taj rizik ne može biti reduciran na nulu. NATO duboko žali zbog sve štete koja je mogla biti uzrokovana njegovim zračnim napadima", stoji u odgovoru.


Nove borbe pobunjenika i Gadafijevih pristaša u Tripoliju

U međuvremenu je jučer u Tripoliju došlo do novog obračuna moćne paravojne "pobunjeničke" formacije iz Zintana i pristaša pokojnog lidera Moamera Gadafija.

Najmanje jedna osoba je poginula u razmjeni vatre u četvrti Abu Salim, koja je tradicionalno uporište progadafijevskih snaga.

Grupacija iz Zintana je nakon pada Tripolija u kolovozu 2011. godine zauzela jednu školu u gradu i pretvorila je u svoju vojnu bazu i otad pokušava proširiti svoj utjecaj i poziciju u gradu. Ona je, naravno, samo jedna od brojnih paravojnih formacija koje nakon završetka rata operiraju po zemlji neovisno od kontrole vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.