Američkom Hrvatu 14 godina zatvora zbog pronevjere 71,5 milijuna dolara

Foto: Arhiva

ANTHONY RAGUZ, 52-godišnji Amerikanac hrvatskih korijena iz Eastlakea u saveznoj državi Ohio, osuđen je na 14 godina zatvora zbog financijske prijevare, javlja The News Herald.

Raguz je bio čelni čovjek kreditno-štedne zadruge St. Paul Croatian Federal Credit Union, te je svoj položaj koristio za izdavanje kreditnih zajmova za koje je znao da neće biti vraćeni.

Za svoje usluge je Raguz od "kontrovernzih poduzetnika" kojima je dilao novac dobio oko milijun dolara provizije. Štediše je oštetio za 71,5 milijuna dolara, što je novac kojeg, prema presudi okružnog suda u Clevelandu, mora vratiti.

Raguz je na sudu priznao krivnju. Njegov branitelj John Pyle stoga je od suda tražio blagost u izricanju presude, s obzirom da je Raguzeva suradnja rezultirala s dvadesetak sudskih presuda.

"Njegova motivacija na početku je bila stvoriti veći profit zadruzi kroz prihode od kamata. No, upao je u spiralu loših odluka i bio prinuđen izdavati nove loše kredite kako bi pokrio štetu izazvanu ranijim lošim kreditima", tvrdi Raguzev odvjetnik.

Sam Raguz napomenuo je kako je svojim svjedočenjem i suradnjom sa sudom ugrozio sigurnost svoje obitelji, s obzirom da su neki od korisnici njegovih "kredita" pripadali kriminalnom podzemlju. Sudac Christopher A. Boyko, međutim, nije bio impresioniran; hladno je Raguzu odrezao kaznu od 14 godina zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.