Američki diplomatski skandal u Ukrajini: "Jebeš Europsku uniju, Rusi će nam sigurno raditi iza leđa!"

Screenshot: Youtube

NA YOUTUBEU je objavljena snimka telefonskog razgovora dužnosnice State Departmenta Victorije Nuland i američkog veleposlanika u Ukrajini Geoffreyja Pyatta, piše BBC.

Njih dvoje akteri su nove afere hakiranja, a u razgovoru razgovaraju o strategiji za političku tranziciju u Ukrajini, ali na jedan, vrlo nepristojan način. Razgovor je bio pun psovki na račun Europske unije.

Kontroverzna afera nazvana je "Marionete Majdana", a mogla bi ozbiljno narušiti odnose Ukrajine i SAD-a jer pokazuje kako je ukrajinska oporba izmanipulirana od stane Washingtona.

Snimka traje četiri minute i deset sekundi. U jednom trenutku Nuland je opsovala Europsku uniju: "Jebeš Europsku uniju".



"Moramo nešto poduzeti jer će nam Rusi sigurno raditi nešto iza leđa", rekao je Pyatt.

"Mislim da Klično nije dobra ideja. On ne bi trebao biti u vladi. Mislim da je Arseniy Yatseniuk tip koji ima ekonomsko iskustvo", rekla je Nuland i dodala da bi bilo odlučno da se uključi i UN.

"To bi bilo sjajno. Da se pomogne slijepiti ovu stvar, i da to napravi UN, ma znaš, jebeš Europsku uniju", zaključila je Nuland.

Iako autentičnost snimke nije osporena, za sada američki dužnosnici odbijaju potvrditi njezin sadržaj. Nuland je uputila ispriku predstavnicima Europske unije u Ukrajini. Ovu informaciju potvrdila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki koja je za objavu snimke optužila Rusiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su potpuno neprihvatljivi vulgarni komentari o ulozi Europske unije u ukrajinskoj krizi.

Merkel: Izjave su neprihvatljive, Ashton radi izvrstan posao


Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u petak izjave američke diplomatkinje na račun EU-a totalno neprihvatljivima, dok Pariz na njih nije imao komentara, kazalo je dvoje glasnogovornika u Berlinu i u Parizu.

U snimci telefonskog razgovora koji je procurio na YouTube zamjenica američkog državnog tajnika za Europu Victoria Nuland je u razgovoru s američkim veleposlanikom u Ukrajini omalovažavajuće govorila o EU i opsovala. U međuvremenu se ispričala europskim dužnosnicima.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Christiane Wirtz kazala je da Merkel cijeni rad visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton koja vodi napore Europske unije u medijaciji između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe.

"Kancelarka smatra te izjave potpuno neprihvatljivima i želi naglasiti da Ashton radi izvrstan posao", kazala je Wirtz na novinskoj konferenciji.

"Nemamo komentara", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Romain Nadal, tri dana prije posjeta francuskog predsjednika Francoisa Hollandea Sjedinjenim Državama.

"Ta izjava snimljena je bez njezina znanja... Ona ne reflektira službeno američko stajalište", rekao je Nadal.

Hollande bi trebao boraviti u državnom posjetu SAD-u od 10. do 12. veljače, prvi nakon državnog posjeta Jacquesa Chiraca 1996.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.