Alberta zabranila korporativne i sindikalne donacije političkim strankama

Screenshot: CBS/YouTube

KANADSKA provincija Alberta, poznata po izdašnim zalihama nafte, u utorak je usvojila zakon koji zabranjuje korporativne i sindikalne donacije političkim strankama.

Zakon, usvojen jednoglasno uz podršku oporbenih Progresivnih konzervativaca (PC), predstavlja jednu od glavnih političkih smjernica nedavno izabrane premijerke Rachel Notley, predsjednice Nove demokratske stranke (NDP).

Konzervativci su podršku dali nevoljko, uz ocjenu stranačkog lidera Rica McIvera da će zakon pogodovati socijaldemokratima NDP-a, ali i da će korporacije pronaći način da zaobiđu regulativu.

Zadovoljstvo zbog zabrane donacija je izrazio i Brian Jeans, vođa konzervativne stranke Wildrose, s napomenom da jučer postavljene okvire valja nadograditi.

"Izbacivanje sindikalnih i korporativnih donacije iz politike je dobro za demokraciju i dobro za Albertu. NDP je čak prihvatio jedan od naših amandmana što je znak napretka," rekao je Jean. "No, još uvijek postoji ogromna rupa u zakonu; sindikati zapravo mogu platiti svojim članovima da dobrovoljno zagovaraju interese pojedine stranke. Mi mislimo da to nije u redu," dodaje.

Prema pisanju The Canadian Pressa, NDP je tradicionalno dobivao oko 10 posto donacija od sindikata, dok su konzervativci snažno oslonjeni o novac korporacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.