Albansko-makedonski "rat" na ulicama Skopja: Okršaj policije i prosvjednika kamenjem i šok bombama

Foto: Hina, Kanal5.com.mk, MUP Makedonija

U SUKOBIMA s oko 2.000 prosvjednika koji su izašli na ulice Skoplja zbog doživotnih zatvorskih kazni za šestoricu pripadnika albanske manjine, osuđenih za ubojstvo petorice Makedonaca počinjeno 2012. godine, makedonska policija u petak je koristila suzavac i šok granate.

Agencija Reuters javlja kako je u sukobima nekoliko ljudi ozlijeđeno, a nekolicina ih je uhićena zbog nereda tijekom uličnih prosvjeda. Albanski prosvjednici su zasuli policiju kamenjem bjesni zbog doživotnih zatvorskih kazni za šestoricu Albanaca osuđenih za ubojstvo pet makedonskih ribara 2012. kod Smilkovskog jezera nedaleko od Skoplja. Kako su im vlasti prišile pripadnost radikalnom islamu, šestorka je osuđena i za terorizam te pokušaj destabiliziranja države.



Gomila je ranije tijekom dana kamenovala sud, javlja Al Jazeera Balkans.

Makedonija se, 13 godina nakon što je jedva izbjegnut građanski rat tijekom borbi vladinih snaga s albanskim gerilcima, i dalje bori s dubokom etničkom podjelom u zemlji. Etnički Albanci, većinom muslimani, čine oko četvrtine od dva milijuna stanovnika Makedonije i opetovano optužuju vlasti u Skoplju za diskriminaciju.

Montirani slučaj?

Na prosvjedu se okupio najveći broj makedonskih Albanaca koji ne vjeruju da je osuđena grupa počinila ubojstva četvorice Makedonaca te smatraju da se radi o montiranom slučaju. Suđenje je trajalo 18 mjeseci.

"Ovo nije samo protest, već je nacionalna dužnost da živimo s motom: danas kod susjeda, sutra u mojoj kući. Ako ne reagiramo danas, kada je nepravda kulminirala, onda neka kukavice ne sklope oči od straha", stajalo je u pozivu na današnji prosvjed.

Masa se najprije okupila ispred Jahja-pašine džamije nakon džume, molitve petkom. Skandirali su: "Nema pravde", "Jankulovska terorist", "mafijaška država". Policija im je blokirala put prema zgradi Vlade pa su počeli bacati kamene na policiju.

Tužiteljica Gordana Gesovska kazala je u obrazloženju presude da su albanski mladići ubojstva počinili u ime islamskog radikalizma, čiji je cilj uništenje makedonske pravoslavne vjere i nacije, prenosi Al Jazeera.

Albanci optuženi za terorizam dobili doživotne kazne zatvora



Podsjećamo, šestorica muškaraca koji su optuženi za ubojstvo petorice Makedonaca kod Smilkovskog jezera nedaleko Skoplja u travnju 2012. godine osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora.

Kazneni sud u Skoplju nepravomoćno je osudio Alila Demirija, braću Afrima i Agima Ismailovića, Fejzija Azirija, Hakija Azirija i Samija Ljutu za kazneno djelo terorizma. Oslobođen je jedino Sejdi Rami.

Demiriju i Ismailoviću se sudi u odsustvu jer se trenutno nalaze na Kosovu gdje služe kaznu zatvora zbog posjedovanja oružja. Kosovske vlasti još ih nisu izručile Makedoniji.

Brutalno ubojstvo četvorice mladića i starijeg ribiča dogodilo se uoči Uskrsa 2012. godine. Nakon opsežne potrage koja je trajala 20-ak dana, osumnjičeni Albanci su privedeni, a policija je ustvrdila da je motiv ubojstva bio terorizam.

Nakon toga u Makedoniji su izbili masovni prosvjedi, a albanska zajednica usprotivila se policijskim navodima o terorizmu. Ubijeni su mladići Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Acevski i Aleksandar Nakevski, te ribič Borče Stevkovski.

Odvjetnici optuženih Albanaca odmah su najavili žalbe jer optužbe smatraju neutemeljenima, a iskaze zaštićenih svjedoka nevjerodostojnima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.