Akcija Beneluks: Na granici s Hrvatskom uhićeno pet terorista s bombama za pokolj u Švedskoj

Screenshot: Youtube

PET JE osoba uhićeno u petak u antiterorističnoj akciji bosanskohercegovačke državne policijske agencije SIPA-e koja je izvedena na graničnome prijelazu prema Hrvatskoj u Bosanskom Brodu gdje su zaplijenjene improvizirane eksplozivne naprave namijenjena terorističkom napadu u Švedskoj, te u akciji u Sarajevu, objavili su službeni izvori i mediji u BiH.

Federalna televizija objavila je kako su na graničnome prijelazu na izlazu iz BiH u Bosanskome Brodu uhićeni Šveđanin arapskog podrijetla Osman Abdel Salah te dvojica Bošnjaka, državljana BiH Adis Ramić i Enver Džanko.

Oni su improvizirane eksplozivne naprave koje su prethodno preuzeli u Sarajevu kanili u svome automobilu prevesti do Švedske. FTV je objavila fotografije eksplozivnih naprava u obliku kanistera sa satnim mehanizmom na vrhu koje su obljepljenje selotejpom.



Policija je u akciji imala potporu kolega iz Švedske i Nizozemske.

Po navodima Federalne televizije izrada eksplozivnih naprava bila je naručena iz Nizozemske, a krajnja destinacija je bila Švedska, gdje se trebao izvesti teroristički napad. Po eksplozivne naprave jučer su u Sarajevo došle dvije osobe iz Švedske. SIPA ih je pratila dva dana, a nakon što su preuzeli eksploziv smjestili su ga u krov automobila.

U Sarajevu su, po navodima medija, uhićeni Amar Šljivo, a kasnije još jedna soba za koju se navode samo inicijali Ž.M.

Pretresen je i kafić Amara Šljive u sarajevskom naselju Grbavica. Šljivo je po medijskim navodima bivši policijski specijalac i od ranije je poznat policiji po izvršenju više kaznenih djela.

Antiterorističkom akcijom je koordiniralo državno odvjetništvu.

"Po nalogu Državnog odvjetništva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, u suradnji s graničnom policijom BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom, realizirali su aktivnosti lišenja slobode osumnjičene osobe. Radi se o osobama državljanima BiH i jednoj osobi državljaninu Švedske arapskog podrrijetla, osumnjičenim za kazneno djelo terorizma ", rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.