Agencija za investicije: Direktna strana ulaganja četverostruko su porasla

Foto: Agencija za investicije i konkurentnost

PREMA preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) izravna inozemna ulaganja (FDI) u Hrvatsku u 2014. godini iznosila su 2,87 milijardi eura, što je čak 4 puta više nego u 2013. godini, priopćila je Agencija za investicije i konkurentnost.

Dodaju da se time izravnih inozemnih ulaganja izjednačio sa iznosima ulaganja prije početka recesije u Republici Hrvatskoj.

"U prilog značajnom povećanju direktnih stranih ulaganja govori i podatak o više od 150 velikih investicijskih projekata koje aktivno prati Agencija za investicije i konkurentnost, a koji se nalaze u različitim fazama realizacije. Ukupna procijenjena vrijednost navedenih projekata iznosi više od 7 milijardi eura, a po završetku investicija rezultirati će otvaranjem više od 18 tisuća novih radnih mjesta", tvrde iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Najveći broj investicija odnosi se na industrijsku proizvodnju i turizam visoke dodane vrijednost, koje zajedno čine ukupno 60 posto investicija.

Novinić: Poboljšali smo investicijsku klimu

"Izuzetno mi je drago što se konačno vide rezultati aktivnih politika i mjera implementiranih unazad nekoliko godina. Naime, u posljednje 3 godine implementirane su mnoge aktivnosti s ciljem promjene zakonodavnog okruženja koje su rezultirale poboljšanjem investicijske klime te su se u konačnici reflektirale i na povećanje broja novih investicijskih projekata te otvaranje novih radnih mjesta. Rezultati tih napora postaju vidljivi, što se potvrđuje i znatnim skokom Hrvatske od čak 24 mjesta u Doing Business izvještaju za 2015., kao i porastom direktnih stranih ulaganja.
 
Primjera radi, želio bih se osvrnuti i na činjenicu da je u samo dvije i pol godine primjene Zakona o poticanju investicija i unaprjeđenja investicijskog okruženja, zaprimljeno gotovo 400 prijava za stjecanje statusa nositelja poticajnih mjera, dok je po bivšem Zakonu o poticanju ulaganja, koji je u primjeni bio 5 godina, bilo zaprimljeno ukupno 121 zahtjeva.
 
Međutim, posebno veseli je činjenica da su investicije koje Agencija prati gotovo bez iznimke investicije u industrijsku proizvodnju i turizam visoke kategorije, za razliku od ranijih godina, kada su visoke brojke direktnih stranih ulaganja bile generirane uglavnom preuzimanjima postojećih tvrtki u Hrvatskoj te znatnim investicijama u segmentu trgovine", izjavio je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.