Afganistanci u subotu izlaze na predsjedničke izbore: Tko će naslijediti Hamida Karzaija?

Foto: Guliver image/Getty images

AFGANISTANCI u subotu izlaze na predsjedničke izbore, treće od pada talibanskog režima, ali prve u povijesti zemlje koji će obilježiti mirni demokratski prijenos vlasti iako talibani pojačavaju napade kako bi zastrašili stanovništvo i tako spriječili njihov izlazak na birališta.

Novi predsjednik, koji će biti izabran među osmoricom kandidata, na dužnosti će zamijeniti Hamida Karzaija nakon njegova dva uzastopna mandata. Ustav mu ne dopušta treći.

Od osam predsjedničkih kandidata, trojica imaju izglede za pobjedu: bivši ministar financija Ašraf Gani (65) i bivši ministri vanjskih poslova Abdulah Abdulah (53) i Zalmai Rasul (71). Sva trojica obećavaju stabilnost i rast unatoč slabom gospodarstvu i učestalim napadima ekstremista.

Kandidati

Gani je i bivši dužnosnik Svjetske banke i rektor kabulskog sveučilišta. Intelektualac koji obećaje borbu protiv korupcije i jačanje gospodarstva. Za njega se pretpostavlja da bi nastavio opći politički smjer postavljen nakon pada talibana prije 13 godina.

Donedavni ministar vanjskih poslova Rasul je, kao i Gani, tehnokrat. Karzaijev brat Kajum odustao je od svoje kandidature kako bi se pridružio Rasulovoj kampanji. Kritičari kažu da je glas za Rasula glas za Karzaija.

Abdulah, oftamolog koji je bio glasnogovornik protutalibanske koalicije i njezino najpoznatije lice u svijetu prije talibanskog pada, također obećaje radna mjesta i stabilnost, ali i reformu sadašnjeg predsjedničkog političkog sustava davanjem više ovlasti parlamentu.

Ovo su posljednji predsjednički izbori prije povlačenja snaga NATO-a kasnije ove godine, pa će se novi predsjednik jamačno suočiti s očekivanim pokušajem talibana da ponovno preuzmu vlast. Talibani su posljednjih dana pokrenuli napade na Kabul i druge afganistanske gradove u pokušaju da ometu održavanje izbora i zastraše birače. Međutim, barem zasad se čini da im to ne uspijeva unatoč napadima na promatrače, policiju, izborno povjerenstvo. Prošli mjesec ubijeno je stotinu civila u talibanskim napadima. Njima bi odgovarao slab predsjednik s polovičnim legitimitetom kako bi lakše mogli ostvariti svoje bizarne ciljeve.

Entuzijazam

Birači su puno zainteresiraniji za ove predsjedničke izbore, stoji se u redovima za registraciju i očekivanja su velika, te se predviđa odaziv daleko veći od 4,6 milijuna koliko ih je izašlo na birališta 2009. godine. Čak i u Kandaharu, povijesnoj kolijevci talibana i glavnom gradu južnog Afganistana, entuzijazam je velik.

Sva trojica favorita za predsjednika - Gani, Abdulah i Rasul - uspjeli su održati masovne skupove u sklopu svoje predizborne kampanje u Kandaharu bez ijednog incidenata. U zemlji teče puna predizborna kampanja, gotovo kao i u svakoj drugoj. Kabul je prepun velikih postera s kojih kandidati gledaju kaotične i prašnjave ulice glavnog grada. Televizija prenosi debate, predizborni skupovi su puni.

Niamatula Arghandabi, jedan od organizatora Abdulahove kampanje, kaže da je promjena u zemlji opipljiva. Prije pet godina jedva da je koji kandidat mogao okupiti tisuću ljudi na skupu. "Ovaj put dolaze u desecima tisuća", naglašava.

Posebni predstavnik UN-a za Afganistan Nicholas Haysom oduševljen je time. Važno je, kaže, da talibani ne uspiju poremetiti izbore. "Za njih bi to bila prava pljuska".

Mnogi birači, razočarani Karzaijevom vladavinom, nadaju da će ovi izbori napokon donijeti stvarnu promjenu. "Desetljeće je prošlo i ništa nije učinjeno da se stvari poboljšaju. Za to su krivi vladini dužnosnici", rekao je Abdul Madžid Sapaj (65), umirovljeni vladin dužnosnik u Kabulu. "Na ovim se izborima radi o sudbini Afganistana i svi moramo sudjelovati".

Radio, olovka, knjiga

U Afganistanu živi više od 30 milijuna stanovnika i veliki je broj nepismenih, ali ta zemlja otprije ima rješenje i za njihovo sudjelovanje na izborima. Nepismeni birači odabiru svoje kandidate na predsjedničkim i lokalnim izborima prema simbolima koje kandidatima dodijeli izborno povjerenstvo. To znači da pored imena svakog od njih na izbornom listiću stoji i njegov simbol, a kandidati na posterima i u oglasima u kampanji uz svoje ime na vidnim mjestima ostavljaju prostora za dodijeljeni im crtež.

Simboli su bili različiti: lavovi, leptiri, papige, kišobrani, šiljila, buldožeri, jedrilice...

Prije nego što je kampanja počela u veljači svi su predsjednički timovi pozvani u izborno povjerenstvo kako bi izabrali svoje simbole.

Rasul je mogao birati između kišobrana i radija. Izabrao je radio jer, kažu u njegovoj kampanji, svaka afganistanska obitelj ima barem jedan prijemnik u svom domu i to je ključan izvor informacija u selima. "Naš simbol pokazuje kako mi vjerujemo da narod treba biti upoznat s kandidatima, njihovim proglasima i politikom. To također znači da mi vjerujemo u demokraciju, slobodu govora i medije", rekao je glasnogovornik kampanje Dževad Faisal.

Gani je izabrao isti simbol kakav je imao u svojoj neuspješnoj kampanji 2009. - Kuran, dok je Abdulah, koji je na prošlim izborima zamalo pobijedio Karzaija, dobio papir i olovku. "To pokazuje kulturu, promišljanje, sposobnost i civilizaciju", rekao je Abdulahov glasnogovornik Sajed Fazil Sančaraki. "Dobili smo ga (simbol) na lutriji i svidio nam se. Nemamo primjedbi."

Važnost izbora

Analitičari se slažu da su ovi izbori jako važni za budućnost zemlje.

"Jako je važno za budućnost političke stabilnosti, sigurnost i ekonomsku situaciju da ovi izbori dobro prođu", rekao je Andrew Wilder, direktor programa za južnu i središnju Aziju u američkom Institutu za mir u Washingtonu.

Analitičar Fred Kagan kaže da je važno da izbori iznjedre novog čelnika koji će biti prihvatljiv afganistanskom narodu. "U pitanju je budućnost Afganistana."

Ako budu uspješni, ovi će izbori obilježiti prvu demokratsku tranziciju vlasti u povijesti zemlje. Legitimni izbori su nužni da bi Afganistan nastavio primati milijarde dolara strane pomoći potrebne za održavanje gospodarstva i snaga sigurnosti kada pripadnici međunarodne koalicije predvođene SAD-om napuste zemlju u prosincu.

Afganistan je još uvijek jako ovisan o međunarodnoj pomoći, a Karzaijeva adminsitracija ostat će zapamćena po spektakularnoj neučinkovitosti i korupciji tako da će donatori bilo koju novu administraciju pažljivo pratiti.

"Nadamo se da će izbori biti mirni, sveobuhvatni te da će (rezultati) biti prihvatljivi za afganistanski narod. Stabilna i prihvatljiva politička tranzicija bitna je za međunarodnu potporu Afganistanu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Ovo je prekretnica. Očekujemo milijune Afganistanaca na biralištima, na ovim ključnim izborima. Afganistanski narod treba opet pokazati da će se oduprijeti prijetnjama talibana izlaskom na glasanje kako bi novom predsjedniku dao mandat potreban za vođenje zemlje prema uspješnijoj budućnosti", naglašava Carney.

Četiri talibanska napada u Kabulu u nešto više od tjedna dana izazvala su uzbunu među zapadnim diplomatima i donatorima i prouzročila povlačenje većine stranih izbornih promatrača. Čelnik Afganistanske zaklade za slobodne i poštene izbore (FEFA) Džandad Spinghar zabrinut je zbog odlaska promatrača. "Nazočnost međunarodnih promatrača daje legitimitet, međunarodni legitimitet, izbornom procesu", rekao je.

UN nije zabrinut. Broj stranih promatrača ionako je bio malen da bi to činilo neku razliku, kažu UN-ovi dužnosnici u zemlji. Organizatori su ionako neusporedivo više oslanjali na lokalne i stranačke promatrače. FEFA će ih tako diljem zemlje imati 10 tisuća.

Članovi izborne komisije i sigurnosni dužnosnici odlučni su u tome da izbori moraju biti sigurni i uspješni. "Imamo dovoljno policije, vojske, obavještajnih časnika da čuvaju birališta i ceste. Imamo punu potporu našeg naroda", rekao je general Salim Ehsas, čelnik izbornog sigurnosnog povjerenstva.

Za sigurnost će biti zadužene afganistanske snage, a svi čelnici i osoblje izbornih tijela iz afganistanskih su redova. "Sve je u afganistanskim rukama. Ovo su potpuno vaši izbori", poručio im je Carney.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.