300 slučajeva obiteljskog nasilja otišlo u zastaru zbog nerada sutkinje

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

OVIH dana oči su uprte u Pag i odgovornost socijalne službe, ali i pravosuđa. N1 navodi kako je zbog nerada sutkinje više od 300 slučajeva obiteljskog nasilja otišlo u zastaru.

U zgradi Visokog prekršajnog suda sjedi jedna sutkinja koja u više od tri godine nije riješila nijedan predmet. Ne sudjeluje ni u radu svojih vijeća. Zbog toga presude ne mogu biti donesene. Kako piše N1, sutkinja ne može dobiti otkaz i već tri predsjednika suda joj ne mogu baš ništa. Može li ministar pravosuđa?

"To pitajte Državno sudbeno vijeće. Oni su neovisno tijelo sastavljeno baš od sudaca i to je njihova odgovornost, a ne moja", odgovorio je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Posao se ne obavlja, a plaća ide

No, kako piše N1, to baš nije sasvim točno. I ministar pravosuđa može pokrenuti stegovni postupak protiv nekog suca, piše u Zakonu o Državnom sudbenom vijeću. U slučaju sutkinje vode se četiri stegovna postupka koje je Državno sudbeno vijeće još u lipnju prošle godine spojilo u jedan. I tu je sve stalo.

"Stegovni postupak provodi se odgovarajućom primjenom odredaba Zakona o kaznenom postupku, ako Zakonom o državnom sudbenom vijeću nije drukčije određeno", stoji u pisanom odgovoru Državnog sudbenog vijeća.

"Nadalje, Zakon o državnom sudbenom vijeću ne propisuje rok u kojem je Vijeće dužno donijeti odluku o stegovnoj odgovornosti suca, već je propisan rok u kojem donesena odluka mora biti izrađena i otpremljena strankama", dodaju iz Državnog sudbenog vijeća.

Zaključak je da roka nema, posao se ne obavlja, a plaća ide. I taj slučaj sigurno nije jedini.

Nezadovoljni građani najavili prosvjed

"Ja znam jedan slučaj, sutkinja već pet godina rješava samo 10 posto slučajeva i nitko joj ne može ništa, ni predsjednik suda ni nitko. Ona ne prima pozive i gotovo. Zašto? Ne znam, ne znam, zbog tromosti sustava", kaže Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, piše N1.

Zbog sve češćih propusta sustava u slučajevima obiteljskog nasilja, dio građana se organizirao putem društvenih mreža te je najavljen prosvjed 16. ožujka na Markovom trgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.