U JAKOJ KONKURENCIJI Tri hrvatske tvrke među najbrže rastućima, među njima i Rimac automobili

Foto: Index

NA LJESTVICI 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA regiji našle su se 3 hrvatske tvrtke. Najbolje plasirana tvrtka je Rimac automobili koja se plasirala na 151. mjesto sa 702% rasta prihoda. Sljedeća je tvrtka Hangar 18 koja je na 216. mjestu ljestvice sa 527% rasta prihoda, te tvrtka Serengeti koja je na 296. mjestu sa 385% rasta prihoda u protekle četiri godine.

Mate Rimac je izjavio kako su mu na početku svi rekli kako je nemoguće napraviti automobil u Hrvatskoj, ali je on ipak odlučio ostati i učiniti to, bez obzira na ogromne izazove s kojima su se suočavali. Rekao je da ne samo da su stvorili jedan od najbržih svjetskih elekričnih automobila, nego su stvorili i snažnu tvrtku koja svojom tehnologijom nove generacije može postati velik igrač, pozicionirajući Zagreb kao poželjnu lokaciju za poslovanje voditeljima globalnih tvrtki. Dodao je da razmišljaju globalno, a djeluju lokalno.

Plasmani tvrtki na ljestvici

Rang lista obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku, te je na ovogodišnju rang listu 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki uvršteno čak 39 tvrtki iz Srednje Europe. Od tih 39 tvrtki čak 15 je iz Poljske, šest ih je iz Češke, četiri iz Slovačke, po tri iz Hrvatske, Rumunjske i Mađarske, dok po jedna tvrtka predstavlja Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Litvu, Srbiju i Sloveniju.

Najveći broj tvrtki na ljestvici dolazi iz Francuske, njih 94, a slijede ju Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska. Na ljestvici su prevladavajuće tvrtke iz sektora softverskih rješenja kojih je više od polovice, dok je medijski sektor zastupljen sa 24% a treći sektor je komunikacijski sa više od 10% sudionika.

Iz Srednje Europe vodeća je poljska tvrtka Codewise koja je ostvarila rast prihoda od 13.052% čime se plasirala na treće mjesto ljestvice. Vodeća na ljestvici je švedska tvrtka Fingerprint Cards koja je u protekle četiri godine ostvarila rast od 28.000% a koja dolazi iz sektora biomehanike.

Direktor trećeplasiranog Codewisea, Robert Gryn, je izjavio kako su ponosni na svoj plasman. Naglasio je kako prethodni uspjesi uz ovaj plasman pojačavaju njihovu vjeru u sposobnosti i ambicije za izgradnju globalne tvrtke iz Poljske. Vjeruje kako je ovo početak nečega velikog za njih.

Deloitteov program 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA regiji

Program ima za cilj objektivno rangirati tvrtke u sektoru s tržištem na tehnološki sustav. Porgram daje priznanja tvrtkama koje su u protekle četiri godine ostvarile najveću stopu rasta u Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Program se povodi već šesnaestu godinu za redom i obuhavća šesnaest zemalja među kojima su Njemačka, Nizozemska, Turska, Francuska i Belgija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.