22 od 30 najzagađenijih gradova u svijetu nalaze se u Indiji

Foto: EPA

INDIJA ima sedam od deset svjetskih gradova s najgorim zagađenjem zraka, prenosi CNN

Gurugram, koji je predgrađe New Delhija, prema Greenpeaceu i AirVisualu najzagađeniji je grad na svijetu. Otkrili su kako je prosječni indeks kvalitete zraka od 135,8 u 2018. godini gotovo tri puta veći od razine koju američka Agencija za zaštitu okoliša smatra zdravim.

U Gurugramu je prošle godine u dva mjeseca izmjeren indeks kakvoće zraka u razinama čestica poznatim kao PM 2,5. Indeks je pokazao kako je u Gurugramu razina čestica iznad 200. 

Agencija za zaštitu okoliša tu razinu indeksa smatra vrlo nezdravom te upozorava kako izloženost tom štetnom zraku može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Prema izvješću Greenpeacea i AirVisuala, onečišćenje će uzrokovati oko 7 milijuna prijevremenih smrti na globalnoj razini sljedeće godine. Također, imat će i veliki ekonomski učinak.

"Zagađeni zrak krade naše živote i našu budućnost", rekao je Yeb Sano, direktor azijskog Greenpeacea. "Osim što su izgubljeni ljudski životi, postoji i globalni trošak u iznosu od 225 milijardi dolara izgubljene radne snage te trilijuni medicinskih troškova. Taj zrak ima ogromne posljedice: od našeg zdravlja do naših novčanika", dodao je Sano.

 

Problem zagađenosti zraka

Problem zagađenosti zraka je osobito izražen u Južnoj Aziji. Osamnaest od 20 gradova na svjetskoj razini najviše zagađenih su u Indiji, Pakistanu i Bangladešu, uključujući najveća naselja u Lahoreu, Delhiju i Daki. Ta su tri mjesta prošle godine zauzela 10., 11. i 17. mjesto po zagađenosti zraka.

Klimatske promjene dodatno pogoršavaju učinke onečišćenja zraka. Naime, mijenjaju se atmosferski uvjeti, dolazi do pojačavanja šumskih požara, navodi se u izvješću. Kao glavni pokretač globalnog zatopljenja ističe se izgaranje fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i plin.

 "Ono što trebamo vidjeti jest kako naši lideri ozbiljno razmišljaju o našem zdravlju. Također, lideri razmišljaju i o prijelazu iz fosilnih goriva. Jasno nam govore razinu naše kvalitete zraka kako bi se mogli poduzeti koraci za rješavanje pitanja zdravlja i klimatske krize", rekao je Sano.

Zemlje Južne Azije, zajedno s Kinom, su najzagađenije zemlje. Zbog toga je onečišćenje zraka globalno pitanje.

U izvješću se navodi kako je u 3000 gradova mjeren indeks zraka. 64 posto gradova je premašilo razine za izloženost PM2.5 prema WHO-u, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Izvješće upozorava da se očekuje, budući da mnogim područjima nedostaju ažurne informacije o kvaliteti zraka, da će ukupan broj gradova koji prelaze prag PM2.5 WHO-a biti daleko veći.
 

Kina je zagađenje zraka stavila pod kontrolu

Jedina svijetla točka u izvješću je bila Kina. Utvrđeno je kako je zagađenost pala za 12 posto od 2017. do 2018. godine. Peking više nije na popisu od 100 zagađenih gradova.

Prema izvješću Greenpeacea / AirVisuala, najzagađeniji grad Kine u 2018. godini bio je Hotan. Baoding, koji je nekoć bio među najlošijim gradovima u zemlji sada je na 33. mjestu.

Dok se u Kini vidi poboljšanje, mnoge susjedne zemlje poput Indonezije, Južne Koreje, Vijetnama i Tajlanda i dalje 'trpe' veliko zagađenje.

Vlasti u Bangkoku su, u siječnju, rasporedile zrakoplove koji imaju sposobnost izrade kiše, odnosno tehniku poznatu kao zasijavanje oblaka, kako bi se smanjilo trajno zagađenje u tajlandskom glavnom gradu. U istom su mjesecu gradovi u Južnoj Koreji, Kini i Indiji izvijestili o najvećem porastu onečišćenja zraka, budući da je zimsko sagorijevanje goriva doprinijelo da se smog zadrži diljem regije.

 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.