2011. bila je katastrofalna i za slonove: Ove godine zaplijenjene rekordne količine bjelokosti!

TRAFFIC, organizacija za monitoring i očuvanje divljih životinja priopćila je kako je 2011. godina za slonove bila katastrofalna, možda i najgora u posljednjih dvadesetak godina od kada je, kako bi se te najveće kopnene životinje spasilo od izumiranja, 1989. godine zabranjena prodaja bjelokosti, prenosi agencija AP.

Ove godine zabilježene su rekordne količine zaplijenjene bjelokosti, i to na globalnoj razini, što upućuje na drastičan porast krivolova slonova i to kako bi se zadovoljile potrebe azijskog tržišta za bjelokost od koje se izrađuje nakit, ukrasi, pa čak i prah za lijekove.

Ukupna težina zaplijenjene bjelokosti premašuje 23 tone, što je oko 2500 ubijenih slonova

Vlasti afričkih i azijskih država u 2011. provele su najmanje 13 velikih zapljena bjelokosti, a težina svake od tih pošiljki bila je veća od 800 kilograma, što je i više nego duplo od šest zapljena zabilježenih u prethodnoj godini.

U TRAFFICU tako procjenjuju kako je ukupna težina zaplijenjene bjelokosti premašila 23 tone, što je brojka koja predstavlja oko dvije i pol tisuće mrtvih slonova, ako ne i više. Organizirani kriminal, posebice azijski sindikati, sve su više upleteni u ilegalnu trgovinu bjelokosti i u krivolov koji tu trgovinu hrani.

Neke od zaplijenjenih slonovskih kljova stigle su iz starih zaliha, a slonovi su ubijeni prije nekoliko godina. Točna brojka slonova ubijenih u Africi samo ove godine još nije poznata, no stručnjaci su itekako zabrinuti.


Vodstvo u ratu za očuvanje rijetkih i predivnih životinja trenutno imaju krivolovci i krijumčari, pogotovo stoga što rijetko koja zapljena rezultira uhićenjima. Većina bjelokosti završava u Kini i na Tajlandu.

U većini slučajeva ovaj se vrijedan materijal za daljnju obradu krijumčari iz Afrike u Aziju, u kojoj je rastuće bogatstvo izazvalo sve veću glad za ukrasima od bjelokosti i za rogovima nosoroga od kojih se radi prah za tradicionalne lijekove, unatoč tome što su stručnjaci dokazali da takav prah nema apsolutno nikakvih ljekovitih svojstava.

Od 19. stoljeća populacija afričkih slonova s desetak milijuna pala na manje od 600 tisuća

Prema podacima jedne istraživačke agencije smještene u Washingtonu, u tanzanijskom rezervatu Selous game mjesečno je ubijeno 50-ak slonova kojima se zatim odsijecaju kljove. S tako velikim pošiljkama krijumčari su se okrenuli brodskom umjesto zrakoplovnom prometu, a uz pomoć korumpiranih dužnosnika falsificira se putna dokumentacija koja prikazuje lažne informacije o teretu.

TRAFFIC-ov stručnjak za slonove i nosoroge Tom Milliken rekao je kako je u 23 godine od kada se bilježe podaci o zapljeni bjelokosti, 2011. godina daleko je najgora. Stradao je i značajan broj nosoroga kojih je ove godine u Južnoj Africi ubijeno 443, u usporedbi s 333 ubijene životinje prošle godine. 



Populacija slonova u Africi prije dolaska europskih kolonizatora u 19. stoljeću iznosila je između pet i deset milijuna jedinki, a ta brojka je masivnim krivolovom zbog trgovine bjelokosti do osamdesetih godina prošlog stoljeća svedena na svega 600 tisuća.

Nakon zabrane prodaje 1989. i zajedničkog truda međunarodnih organizacija za očuvanje slonovska populacija malo se oporavila, no čini se kako je zbog dolaska azijske prijetnje taj trud bio uzaludan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.