18+ Indexova ekipa provela je dan na patologiji. Pogledajte što se ondje radi

Video: Sanja Padjen, Iva Lukač

INDEXOVA ekipa provela je radni dan na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju Ljudevit Jurak u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice. Radi se o najstarijem i prvom zavodu za patologiju u Hrvatskoj, koji kontinuirano radi od 1913. godine. 

"Treba se znati isključiti i ne razmišljati o tome tko je bila osoba na kojoj se radi. Ružna i morbidna istina - preminuli je samo posao. Bez takvog stava ne bih mogao izdržati ni ja, a vjerujem ni moji kolege", rekao je medicinski tehničar Aleksandar Svetec. 

Dr. Silvija Mašić, specijalistica patologije, prilično rano se odlučila za put kojim će ići njezina karijera. "Ljudi misle da mi samo bavimo mrtvim tijelima, a u biti, obdukcije su manji dio našeg posla, a većinom se bavimo pregledom tkiva i dajemo dijagnoze koje utječu na pacijente iako ih mi direktno ne vidimo." 

Kaže kako su neke obdukcije lakše, a neke teže, ali da su ipak najgore one s djecom.

"Uvijek vas nešto iznenadi, ali mislim da je svugdje u medicini to tako. Uvijek postoji nešto što niste vidjeli, nešto novo što možete naučiti - svaki dan je drugačiji", zaključila je dr. Silvija Mašić. 

Pogledajte video! (Upozoravamo da je videosadržaj uznemirujući te nije za mlađe od 18 godina)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.