SKIJANJE

Zubčić briljira u Svjetskom kupu, ali teško može ponoviti Ivicu i otići do kraja

Foto: Reuters

DRUGI dan zaredom Filip Zubčić popeo se na pobjedničko postolje veleslalomske utrke. Dva dana, dva druga mjesta, 160 bodova u Svjetskom kupu i Zubčić nakon pola sezone drži pozicije na kojima hrvatske skijaše nismo vidjeli od povlačenja obitelji Kostelić.

U muškoj konkurenciji Ivica Kostelić jedini je Hrvat koji je osvajao nagrade u Svjetskom kupu - Veliki kristalni globus 2011. i čak pet Malih kristalnih globusa (2002. i 2011. u slalomu, 2011. do 2013. u kombinaciji). Hrvatska se zbog Zubčića može nadati novom skijaškom trofeju.

Zubčić je nakon šest veleslalomskih utrka čvrsto treći u poretku u svojoj najjačoj disciplini, s 368 bodova, 72 manje od vodećeg Francuza Alexisa Pinturaulta, a 32 manje od drugoplasiranog Švicarca Marca Odermatta.

Ukupni poredak Svjetskog kupa u veleslalomu (FIS)

U ukupnom poretku Svjetskoga kupa je na visokom četvrtom mjestu s 455 bodova, a među tri veleslalomaša ugurao se Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde.

Ukupni poredak Svjetskog kupa (FIS)

No pozicija u ukupnom poretku zavarava jer je od svih disciplina ove sezone dosad bilo najviše veleslalomskih utrka - čak šest u usporedbi s po tri spusta i superveleslaloma. A budući da se Zubčić natječe samo u tehničkim disciplinama, od kojih samo u jednoj ostvaruje vrhunske rezultate, realno je očekivati njegov pad u plasmanu kad se u kalendaru nanižu utrke koje ne vozi.

Naš najbolji skijaš ove je sezone slavio na veleslalomu u prvoj od dvije utrke u Santa Caterini, a na drugoj je bio treći. Uz ova dva druga mjesta u Adelbodenu u svojoj najjačoj disciplini zauzeo je još jedno 10. i jedno 12. mjesto. Nastupio je i na četiri slalomske utrke, a daleko najbolji rezultat bilo mu je peto mjesto sa Sljemena. Na te je četiri utrke sakupio 87 bodova, od čega 45 u Zagrebu.

Rezultati Filipa Zubčića u Svjetskom kupu ove sezone (FIS)

Sljedeći veleslalom je tek za mjesec i pol dana

Do kraja sezone ostala su još četiri veleslaloma, ali niti jedan do početka Svjetskog prvenstva u Cortini d'Ampezzo, koje kreće 9. veljače. U bugarskom Banskom voze se veleslalomi 27. i 28. veljače, zatim u Kranjskoj Gori 13. ožujka, a posljednji je na rasporedu u završnici Svjetskog kupa u Lenzerheideu 20. ožujka. To znači da je na raspolaganju još 400 bodova u toj disciplini pa je borba za Mali kristalni globus sasvim otvorena. 

No u utrci za Veliki kristalni globus Zubčić realno nema nikakve šanse jer ne vozi brzinske discipline.

Glavni Zubčićevi konkurenti

Francuz Alexis Pinturault je vodeći sa 675 bodova, a Švicarac Marco Odermatt je treći s 501 bodom, 46 više od Zubčića. Na drugom je mjestu Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde, koji je nakon slabijih rezultata u prve četiri ovosezonske utrke na svakom spustu, super-G-ju i veleslalomu završio među prvih šest i tako već pobrao 560 bodova.

Pinturault možda nije favorit za Veliki kristalni globus, ali za onaj veleslalomski svakako jest, što je dokazao i dominantnim izvedbama na obje utrke u Adelbodenu. On je 29-godišnjak koji se već 12 godina natječe u Svjetskom kupu i za sobom ima već 66 postolja, od čega 35 u veleslalomu, u kojem je slavio već 17 puta.

Osvojio je četiri medalje na svjetskim prvenstvima i tri na Olimpijskim igrama (broncu u veleslalomu 2014. i 2018. te srebro u kombinaciji 2018.) te četiri Mala kristalna globusa u kombinaciji, ali još nema veleslalomsku titulu.

Odermatt je 23-godišnji Švicarac koji je briljirao u juniorskoj konkurenciji, a sad se probija i u svijetu seniora. Ove sezone se na četiri od šest veleslaloma popeo na postolje, uključujući i pobjedu na drugoj utrci u Santa Caterini. U drugim disciplinama u karijeri se samo jedanput popeo na pobjedničko postolje pobijedivši u superveleslalomu u Beaver Creeku 2019. godine.

U veljači je fokus na Svjetskom prvenstvu

Oni će biti i najveći konkurenti Zubčiću i na SP-u u Cortini. Bit će to već njegovo šesto svjetsko prvenstvo, ali dosad nije ostvarivao značajnije rezultate. Najbolji rezultat u veleslalomu mu je bilo 16. mjesto u Beaver Creeku 2015. godine, a u svim disciplinama 13. u slalomu iste godine. No s obzirom na formu koju pokazuje ove sezone, konačno je dočekao priliku da se realno nada svojoj prvoj medalji na velikom natjecanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.