Znate li zašto nam je ova reprezentacija uvijek najveća suparnica?

Foto: Shuterstock

Sadržaj nastao u suradnji s:Telemach

POBJEDA i remi. Tako je naša rukometna reprezentacija počela ovogodišnje Europsko prvenstvo. Momčad Gorana Perkovca s lakoćom je u prvoj utakmici svladala Španjolsku, reprezentaciju koja je dva puta osvojila zlato na ovom turniru. Na zemlju ju je spustio susret s Austrijom. Treći susret u skupini igrat će protiv Rumunjske. 

Ipak, s jednom reprezentacijom vodimo dugogodišnju borbu. Hrvatska i Francuska sretale su se mnogo puta na svjetskim i europskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim igrama. Dosad su odigrale 25 utakmica za medalje na velikim natjecanjima. 

Pravo rivalstvo između ovih reprezentacija seže unatrag 20-ak godina. No prvi susreti i pobjede odigrali su se još prije 30 godina, na prvom Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. godine. Ove momčadi ni tad nisu bile stranci jer su se srele i godinu ranije, na Mediteranskim igrama 1993., gdje su hrvatski igrači pod vodstvom izbornika Zdravka Zovka pokazali prve naznake apetita za uspjehom i odnijeli zlato.

Nova reprezentacija, vođena izbornikom Goranom Perkovcem i kapetanom Domagojom Duvnjakom, u prvom nastupu prvenstva pokazala je da ima snage. Dominirala je nad Španjolskom, jednom od najjačih reprezentacija svijeta, nanijela joj najteži poraz u povijesti na EP-ima i osvojila vrlo važna dva boda. A sve to pred podrškom mnogobrojnih navijača u dvorani u Mannheimu.

Oni koji su ostali doma imaju priliku pratiti dvoboje preko svojih televizora i pametnih uređaja putem EON TV platforme koju donosi Telemach kao ponosan sponzor hrvatskog rukometa. Fenomenalne obrane mladog golmana Mateja Mandića i pogotke Ivana Martinovića gledalo se širom otvorenih očiju. Iduća utakmica igra se protiv Rumunjske u utorak, 16. siječnja, s početkom u 18 sati.

Foto: Shuterstock

Telemach Hrvatska ponosni je sponzor hrvatskog sporta i kontinuirano ulaže u budućnost sporta. Rukomet prati dugi niz godina, pa tako i ove. 

Europsko prvenstvo traje sve do 28. siječnja, a hoće li biti prilike za novi sraz s Francuskom, još se ne zna jer je natjecanje još uvijek u prvoj fazi.

Prvo hrvatsko rukometno čudo

Sredina 90-ih svojevrstan je početak za obje momčadi. Francuzi su osvojili bronce na Olimpijskim igrama 1992. i Svjetskom prvenstvu 1993., a onda smo im mi uzeli titulu 1995.

Uslijedilo je prvo hrvatsko rukometno čudo - zlato na OI-ju u Atlanti 1996. Uoči turnira novi izbornik Velimir Kljaić bio je obećao da će se cijela reprezentacija vratiti doma plivajući preko Atlantika ako ne osvoje medalju. 

Hrvatska i Francuska u međuvremenu su se srele na više europskih i svjetskih prvenstava, no do nekih većih rezultata naši momci nisu došli sve od OI-ja u Ateni 2004.

U međuvremenu su dvije reprezentacije igrale međusobno više važnih utakmica. Na Europskom prvenstvu 1998. u Italiji borile su se za sedmo mjesto. Pobijedila je Francuska rezultatom 30:28. Slično je završilo na EP-u 2000. na kojem smo mi bili domaćini. Sraz je završio neriješeno (26:26). Na kraju ni jedna momčad nije došla do medalje. Francuzi su bili četvrti, a mi šesti.

Tijesno je bilo i na EP-u u Švedskoj 2002. Godinu prije Francuska je odnijela titulu svjetskog prvaka, a hrvatski je rukomet proživljavao neviđenu krizu. Tako je na ovom Euru Francuska svladala Hrvatsku 29:27 već u grupnoj fazi. Naša je reprezentacija natjecanje završila kao posljednja.

Nakon ovog turbulentnog razdoblja sazrio je trenutak za promjenu. Dogodio se niz novosti unutar reprezentacije, među kojima su najznačajnije bile dolazak Ivana Balića, Nikše Kaleba, Blaženka Lackovića, Mirze Džombe te Line Červara. Novi izbornik iza sebe je imao šestogodišnje iskustvo na klupi talijanske reprezentacije.

Červar je osvježenu reprezentaciju odveo na SP u Portugalu 2003. i od nje stvorio generaciju za pamćenje. Kao feniks, podigli su se iz pepela i osvojili naslov svjetskog prvaka. Moćnu Francusku, nositeljicu naslova, svladali su još u grupnoj fazi rezultatom 23:22. Na putu do trona izgubili su samo od Argentine, a osim Francuske, pobijedili su Rusiju, Mađarsku, Saudijsku Arabiju, Španjolsku i Njemačku u finalu. Francuzi su završili treći.

Tada je svima postalo jasno da reprezentacija jedne male države kao što je Hrvatska ima svijetlu budućnost. Ljestvica najmoćnijih reprezentacija presložila se, a Hrvatska je bila među njima. 

Foto: Shuterstock

Zagrijavanje zlatne postave

Slava reprezentacija Švedske i Rusije, koje su do tada vladale svjetskim rukometom, izgubila je sjaj. Glavnu riječ preuzele su Hrvatska i Francuska. To je donijelo veliko slavlje našim navijačima, posebno nakon pobjede na OI-ju u Ateni 2004. Nije bilo televizora na kojem se nisu pratili naši sportaši, a ponajviše rukometaši.

Zlatnu postavu izbornika Červara na terenu je vodio Ivano Balić. 

Francuzi su nas ponovno dočekali u polufinalu SP-a u Tunisu 2005. godine. Hrvatska je u utakmicu ušla uspavano, pa su protivnici u desetoj minuti imali plus četiri. Probudili smo se tek sredinom prvog dijela, kad se na golu zagrijao Šola. U 20. minuti konačno smo ih sustigli. U završnici prvog dijela imali smo i tri pogotka prednosti (15:12). 

Šola je branio fantastično i na kraju je skupio 17 obrana. Balić i Džomba zabili su po osam pogodaka. Francuska nije imala odgovor. U finalu su nas čekali, ovaj put nepobjedivi, Španjolci.

Francuska nam je vratila na EP-u iduće godine. U polufinalu 2006. u Švicarskoj svladali su nas 29:23 i tako smo ostali bez medalje. Hrvatska je dobro počela utakmicu. Igralo se u serijama po dva gola sa svake strane, a naša pokretljiva 3-2-1 obrana, koju je izbornik Červar miksao s 5+1 obranom, razbijala je ritam francuskih napada. Barem u prvom dijelu.

Ključan trenutak susreta dogodio se kad je isključen Igor Vori. Napad Hrvatske je stao, probudio se francuski golman Thierry Omeyer. Na odmor smo otišli s minusom, rezultat je bio 12:10. Drugi dio utakmice pošao je krivim putem čim je Omeyer obranio Džombin šut s krila.

Naša obrana potom je bila nemoćna pred naletima Fernandeza i Karabatića koji su zabijali s osam, devet metara. Hrvatska je krvarila za svaki gol, dok je napad Francuske zabijao sa svih pozicija - s krila, s crte i s vanjskih pozicija. Zlato su odnijeli u dvoboju protiv Španjolske, a mi smo doma otišli bez medalje.

Nova pljuska našoj reprezentaciji dogodila se na idućem SP-u, onom u Njemačkoj 2007. godine, kad je Francuska u četvrtfinalu izbacila našu momčad s 21:18. Hrvatska je tada igrala možda i najljepši rukomet što se tiče zlatne generacije, no to očito nije bilo dovoljno.

Foto: Shuterstock

Sreća na sjeveru

Potaknuta lošim nizom protiv već okorjelih suparnika, naša momčad je okrenula list i upisala pobjedu. Reprezentacije su se ponovno našle na EP-u u Norveškoj 2008., kad je Hrvatska stigla i do svog prvog europskog finala.

Naša igra ponovno je bila fenomenalna, igrači u naponu snage i javnost je bila uvjerena da je konačno došlo vrijeme da se okitimo i tim europskim naslovom. U polufinalu - ponovno Francuska. Červarova momčad, predvođena Balićem, povela je na poluvremenu s 11:9 i, uz tešku i napetu borbu, zadržala prednost od jednog gola i s 24:23 izborila svoje prvo finale Europskog prvenstva.

Zlato nam je uskratila Danska, a Francuzi su pokupili broncu.

Dva poraza na istoku i jedan na domaćem terenu

Iste godine odigrao se i OI u Pekingu, gdje su se naši ponovno sreli s Francuskom u istom ringu. I to dva puta. Oba susreta završila su u korist naših protivnika, 23:19 i 25:23. Posebno je bolno bilo to što su nas pobijedili u polufinalu. Ovaj put Francuzi su odnijeli zlato. 

Od 2009., kad smo ugostili SP, nije se dogodilo mnogo uzbudljivih trenutaka. Pobijedili su nas u finalu natjecanja koje se odigralo u zagrebačkoj Areni i oteli zlato rezultatom 24:19.

Iduće četiri godine nismo mogli dostići suparnika, koji je bio u zamahu. Od njih smo nastavili gubiti u finalu EP-a u Austriji s 25:21. Loše smo se proveli i na OI-ju u Londonu 2012., kad su nas svladali u polufinalu s 25:22. Zatim smo se malo trgnuli i pobijedili ih na EP-u u Srbiji 2012., no to nam nije bilo dosta za medalju. 

Na SP-u u Španjolskoj 2013. osvojili smo broncu, a Francuzi nisu došli do medalje. Novi OI, u Riju 2016., donio je novu pobjedu nad Francuskom, ali ne i medalju. 

Foto: Shuterstock

Nova nada

Na idućem EP-u, koji se održao 2018., bili smo domaćini. No to nije bilo dovoljno za novu pobjedu nad Francuzima. Svladali su nas 27:30. Vratili smo im 2019., ali oni su završili s broncom oko vrata, a mi šesti.

Novi sraz odigrao se na EP-u 2022. u Mađarskoj kad smo izgubili već u prvom kolu rezultatom 22:27. Prvenstvo su osvojili Španjolci, a Francuzi su bili treći. 

Na SP-u 2023. Hrvatska i Francuska nisu se susrele. Mi smo prvenstvo završili deveti, a Francuzi su osvojili srebro, bolji su bili Danci. 

2024. godina donijela je novo prvenstvo - EP u Njemačkoj - te pomlađenu i presloženu reprezentaciju. Premda im se ne prognozira velik uspjeh, to može biti dobro jer nema velikog rezultatskog pritiska. Na samom početku u dvoboju sa Španjolskom pokazali su da imaju snage i volje. Bit će ih užitak gledati i dalje, bilo iz dvorane ili iz naslonjača putem EON TV-a

Sponzorirani sadržaj donose Index i Telemach u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.