ZANIMLJIVOSTI

Znate li koji klub ima najbogatijeg vlasnika? Cityjevi šeici su tek osmi na svijetu

Foto: Reuters

POZNATI kladioničarsko-analitički medij Online Betting Guide sastavio je listu najbogatijih vlasnika sportskih kolektiva na svijetu, a na njoj se našlo deset imena. 

Koliko je lista ekskluzivna, najbolje pokazuje činjenica da se vlasnik Chelseaja Roman Abramovič nije našao na njoj, a težak je preko 10 milijardi funti. Ovo su svi koji su se našli na listi. 

10. JOSEPH TSAI, 11.1 milijarda funti

Tajvansko-hongkonško-kanadski biznismen je vlasnik Brooklyn Netsa od 2019. godine, a svoj novac ulaže i u Los Angeles FC koji se natječe u MLS-u. Bogatstvo je stekao kao jedan od vlasnika Alibabe. 

9. DIETRICH MATESCHITZ, 21 milijarda funti

Austrijanac je suosnivač i vlasnik 49% dionica Red Bulla, a njegov koncern ulaže u brojne sportske kolektive kao što su nogometni klubovi i momčad u Formuli 1. Također je vlasnik otoka u Fidžiju. 

8. SHEIKH MANSOUR, 23 milijarde funti

Mansour je iz temelja promijenio engleski nogomet kada je u njega ušao kao ulagač i pretvorio Manchester City u jedan od najsnažnijih klubova na svijetu. Bogatstvo je naslijedio od obitelji. 

7. DAVID THOMSON, 30 milijardi funti

Medijski magnat David Thomson najbogatiji je čovjek u Kanadi i vlasnik NHL momčadi Winnipeg Jets. Njegova obitelj kontrolira medijsko carstvo koje je osnovao njegov djed Roy Thomson. 

6. DANIEL GILBERT, 31 milijarda funti

Vlasnik Cleveland Cavaliersa zauzima šesto mjesto na listi. On se obogatio na biznisu s pozajmljivanjem hipoteka i izletom u PR industriju. Osim Cavaliersa u vlasništvu ima i AHL momčad Cleveland Monsterse i NBA G ligaša Canton Charge. 

5. FRANCOIS PINAULT, 32 milijarde funti

Pinault je osnivač grupacije Kering i investicijskog fonda Artemis. Vlasnik je francuskog nogometnog kluba Rennes, a vođenje kluba prepustio je sinu Francoisu-Henriju. 

4. CARLOS SLIM, 39 milijardi funti

Meksički magnat bio je najbogatiji čovjek prema Forbesu od 2010. do 2013. godine, a trenutno je vlasnik Cluba Leon koji se natječe u meksičkoj ligi. 

3. AMANCIO ORTEGA, 48 milijardi funti

Ortega je poznat kao osnivač lanca trgovina Zara. Vlasnik je Deportiva La Corune, nekad slavnog španjolskog kluba, a danas drugoligaša. 

2. STEVE BALLMER, 53 milijarde funti

Balmer je jedan od bivših direktora u Microsoftu. Tijekom godina američki biznismen je dio svog bogatstva uložio u sport, a najpoznatiji je po tome što je vlasnik Los Angeles Clippersa. 

1. MUKESH AMBANI, 55 milijardi funti

Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kolektiva je deveti najbogatiji čovjek na svijetu, Mukesh Ambani, koji je vlasnik Mumbai Indiansa, vlasnik indijskog kriket kluba. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.