Ženski Luka Modrić, napadačica od 147 cm i rozi slonovi: SP kao film

Foto: Getty Images/Guliver Image

UTAKMICOM Francuske i Južne Koreje večeras u 21 sat u Parizu počinje Svjetsko nogometno prvenstvo za žene.

Osmi SP u povijesti mogao bi biti najzanimljiviji do sad, što zbog činjenice da ima barem šest legitimnih kandidata za naslov, što zbog nevjerojatnih priča među 24 reprezentacije koje će se od 7. lipnja do 7. srpnja boriti za titulu u Francuskoj. Najveći favoriti za naslov su Francuska, Njemačka i branitelj naslova Sjedinjene Države, a ovo je kratki pregled nevjerojatnih detalja iz svih ekipa abecednim redoslijedom.

Argentina

Koeficijent na kladionicama da će osvojiti naslov je 500, što dovoljno govori koliki su Argentinke autsajderi. No, one su već šampionke budući da su se uspjele kvalificirati na SP nakon što dvije godine nisu igrale utakmice, nisu imale izbornika i nisu imale renking jer su se pobunile protiv diskriminacije u savezu.

Na dva svjetska prvenstva u prošlosti izgubile su svih šest utakmica i prolazak teške skupine bila bi velika senzacija.

Australija

Na zadnja tri SP-a stigle su do četvrtfinala, a vjeruju da u Francuskoj mogu korak dalje. Najviše nade polažu u nevjerojatnu 25-godišnju Sam Kerr koja je najbolji strijelac svih vremena u američkoj i u australskoj ligi. Sa 16 godina njezina suigračica Mary Fowler najmlađa je na turniru.

Brazil

Viceprvakinje iz 2007. godine pale su na 10. mjesto Fifine ljestvice, a na SP dolaze s devet uzastopnih poraza. Ubojiti trio Formiga, Marta i Cristiane zajedno imaju 108 godina, a 41-godišnja Formiga nastupila je na zadnjih sedam Svjetskih prvenstava, što nije uspjelo nijednoj drugoj igračici ni igraču u povijesti nogometa.

Brazilci ne odustaju od svojih veteranki, najviše od Marte koja je s 15 golova najbolja igračica u povijesti Svjetskih prvenstava.

Čile

Čileanska reprezentacija raspuštena je nakon što se nije uspjela plasirati na zadnji SP. Nisu igrale 981 dan, ali su se vratile među 40 najboljih reprezentacija te se iznenađujuće uspjele plasirati u Francusku. Na popisu je 17-godišnja Elisa Duran koja nikad prije nije igrala za reprezentaciju, a u ekipu je upala umjesto Fernande Pinille. Ne bi to bilo ništa čudno da Pinilla nije, ni manje ni više - predsjednica nacionalnog udruženja nogometašica.

Čileanska napadačica Javiera Grez je sa 147 centimetara najniža igračica na turniru. Jedno je sigurno - Čileanke neće igrati na centaršuteve.

Engleska

Treće na zadnjem SP-u, "Lavice" su jedne od favorita turnira. Apsolutna legenda je 31-godišnja Karen Carney, koja je za reprezentaciju debitirala sa samo 14 godina. Igrala je 32 utakmice na velikim natjecanjima, više od bilo koje nogometašice ili nogometaša u povijesti.

Stoperica Abbie McManus bila je jedan od oružara u Manchester Cityju prije nego što se počela baviti profesionalnim nogometom.

Francuska

Baš kao i muška reprezentacija, Francuska je jedna od najjačih na svijetu i jedan od favorita za titulu. Francuskinje su izgubile samo jednu utakmicu u zadnje dvije godine, a u ekipi imaju sedam igračica iz Lyona, najjačeg kluba u Europi. Eugenie le Sommer zabila je 73 gola u 156 utakmica za reprezentaciju, a s Lyonom je osvojila svih šest Liga prvaka.

Njezina suigračica Amandine Henry neodoljivo podsjeća na Luku Modrića. Baš kao i najbolji nogometaš na svijetu, Henry je osvojila četiri Lige prvaka, igra na istoj poziciji kao Modrić, a ima i sličnu frizuru, dugu plavu kosu. Wendie Renard iz obrane je sa 185 centimetara najviša igračica na turniru.

Italija

Talijanke su rasturile kvalifikacije i plasirale se na prvu završnicu nakon 20 godina. Strašan napadački tandem iz Milana, Valentina Giacinti i Daniela Sabatini zabile su ove sezone 38 golova i podijelile su prva dva mjesta na ljestvici strijelaca ženske Serie A.

Iako nije najveća zvijezda, kapetanica Sara Gama glasno se borila za jednakost nogometaša i nogometašica pa je dobila i svoju Barbie lutku iz serije "Sheroes" posvećene najvećim ženskim junakinjama.

Jamajka

Debitantice na SP-u najniže su rangirana reprezentacija na turniru, ali i Jamajčanke i razni analitičari vjeruju da bi njihova ekipa mogla proći skupinu. Dapače, Jamajka je jedna od reprezentacija koje bi mogle iznenaditi.

Najveća zvijezda je Khadija "Bunny" Shaw koja je u kvalifikacijama zabila 12 golova u 19 utakmicama i najefikasnija je igračica na turniru kad se u obzir uzme broj golova i broj odigranih utakmica. Shaw je odrasla u najopasnijem dijelu Jamajke te je u obračunu uličnih bandi ostala bez troje braće dok je četvrti nedavno poginuo u prometnoj nesreći.

Reprezentacija je bila ugašena zbog nedostatka novca, ali je ponovno aktivirana 2014. godine na inicijativu Cedelle Marley, kćeri legendarnog Boba Marleya, obožavatelja nogometa. Cedelle je glavni ambasador reprezentacije i jedan od sponzora.

Japan

Svjetske prvakinje iz 2011. godine jedan su od favorita i najavljuju plasman u treći uzastopni finale. Japan je najmlađa reprezentacija s 14 igračica mlađih od 24 godine od kojih su dvije tinejdžerke.

Malo koja reprezentacija je uigranija od njih budući da čak deset igračica dolazi iz kluba Nippon TV Beleza.

Južna Afrika

Jedna od četiri debitanata na SP-u Južna Afrika nema previše šansi u teškoj skupini s Njemačkom, Španjolskom i Kinom. Najviše nade polažu u mladu napadačicu Thembi Kgatlanu koja je proglašena najboljom afričkom igračicom. Njihova izbornika Desiree Ellis jedna je od osnivačica južnoafričke reprezentacije, a prije nego što se bavila nogometom proizvodila je začine.

Južna Koreja

Koliko je ženski nogomet popularan u ovoj zemlji dovoljno govori podatak da je prijateljsku utakmicu protiv Sjeverne Koreje nedavno gledalo 40.000 ljudi. Južna Koreja je prošle godine prošla skupinu, ali je dobila samo jednu od sedam zadnjih utakmica na SP-u.

Napadačica Ji So-yun imala je samo 15 godina kad je zabila svoj prvi gol za reprezentaciju, a danas je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. Igra za Chelsea u kojem je proglašena najboljom igračicom engleske lige u izboru kolegica.

Kamerun

Prije četiri godine u Kanadi su bile iznenađenje turnira prolaskom skupine. Strašno teško ih je pobijediti jer su izgubile samo dvije od zadnjih 14 utakmica na SP-ima u regularnom vremenu. Ako ništa drugo, imaju najbolji nadimak - "Neukrotive lavice".

Kanada

Kanađanke spadaju u kategoriju "dark horse". Fizički najdominantnija reprezentacija u turnir dolazi na krilima devet utakmica bez poraza i nemojte se začuditi ako baš Kanada 7. srpnja u Lyonu podigne pehar pobjednica.

Kapetanica Christine Sinclair živa je legenda ženskog nogometa. Zabila je 181 gol za svoju zemlju i nedostaje joj još četiri da bude najbolji strijelac za reprezentaciju svih vremena u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sinclair je odigrala 282 utakmice za svoju reprezentaciju, više nego sve igračice Jamajke zajedno.

Kina

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu smatra se jednom od kolijevki ženskog nogometa. Kina je dvaput bila domaćin SP-a, a 1999. godine izgubila je u finalu.

Nevjerojatna je priča Wang Shanshan. Ona je u reprezentaciji počela kao stoper, onda je nosila devetku u vrhu napada da bi zadnjih par godina igrala kao veznjakinja. Jednom je u igru ušla u 56. minuti i zabila devet golova.

Nosi nadimak "ženski Messi" zbog fantastične tehnike i stila igre, iako je sama rekla da joj je idol - Cristiano Ronaldo.

Njemačka

Dvostruke svjetske prvakinje nisu izgubile 13 utakmica zaredom i na turnir dolaze kao veliki favoriti. Zadnjih mjeseci reprezentacija je prolazila kroz turbulentno razdoblje zbog promjene izbornice, ali pod vodstvom Martine Voss-Tecklenburg Njemačka igra odličan nogomet.

Dzsenifer Marozsan smatra se najboljom veznom igračicom na svijetu, a ona i suigračice su uoči SP-a objavile fantastičan promotivni video u kojem govore u problemima s diskriminacijom ženskog nogometa.

Nigerija

Ova afrička reprezentacija nastupila je na svakom od sedam dosadašnjih Svjetskih prvenstava, ali je samo jednom prošla skupinu. Izgubili su rekordnih 16 utakmica na SP-ima s 56 primljenih golova, ali njihove utakmice su zajamčena zabava. Njihov izbornik je u Francusku poveo čak deset napadačica, a jedna od njih je i 19-godišnja Rasheedat Ajibade, državna prvakinja u freestyleu.

Nizozemska

Aktualne europske prvakinje spadaju među favorite, a ako će Vivianne Miedema igrati kao i za Arsenal, bit će svega. Bila je najbolji strijelac engleske lige, a s 22 godine ima već 75 nastupa za reprezentaciju. 

Kad se ne bavi nogometom, Miedema vrijeme krati crtanjem stripova.

Norveška

Najveća vijest vezana za norvešku reprezentaciju je Ada Hegerberg, odnosno njezina odluka da neće igrati ni na ovom SP-u. Dobitnica Zlatne lopte bojkotom reprezentacije već se dvije godine bori za ravnopravnost nogometašica i nogometaša i njezina borba je do sad donijela rezultate. Norveški nogometni savez udvostručio je premije igračicama koje će podijeliti 600.000 eura.

Bez Ade, Norveška ne spada ni u širi krug favoritkinja, 24-godišnja Caroline Graham Hansen skupila je već nevjerojatnih 70 nastupa za reprezentaciju.

Sjedinjene Američke Države

Aktualne prvakinje svijeta, prva reprezentacija svijeta po Fifinom renkingu i najveći favorit za zlato. Ženski nogomet je iznimno popularan u SAD-u pa su američke gradove preplavili jumbo plakati s reprezentativkama koje će biti jako praćene u Americi.

Nevjerojatan je podatak da SAD nije nikad izgubio kad je gol zabila Alex Morgan. Sjajna 30-godišnjakinja zabila ih je 101 u 163 nastupa što je dosta dobra statistika za Sjedinjene Države.

Španjolska

Dobile su sve utakmice u kvalifikacijama i nemaju poraz od 2018. godine, ali muče se s najjačim reprezentacijama poput Engleske i SAD-a. Ubojita Jennifer Hermoso je u kvalifikacijama upisala sedam golova i devet asistencija, a izbornik Jorge Vilda je s 37 godina najmlađi na turniru.

Švedska

Viceprvakinje iz 2003. godine dobile su samo dvije utakmice na zadnja tri velika turnira, ali očekuje se da će proći skupinu. Ne igraju pretjerano atraktivan nogomet, ali atraktivni su im dresovi. Naime, Šveđanke na brojevima nose kolaž fotografija najvažnijih Šveđanki u povijesti.

Tajland

Nemaju previše šanse za nokaut fazu, a napadačica Orathai Srimanee jedina je koja je zabila gol na Svjetskom prvenstvu. Nose nadimak "Chaba Kaew" prema ružičastom slonu istog imena iz megapopularne tajlandske animirane obitelji Khan Kluay.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.