Zastupnik Mosta: Ovaj zakon miče huligane iz loža. Pavasović Visković: HNS je država u državi

Foto: Screenshot; HRT, Hina

NA DAN kada je Zdravko Mamić podnio ostavku na mjesto izvršnog predsjednika Dinama, a zatim se u istoj rečenici proglasio savjetnikom kluba, Hrvatski nogometni savez poručio je javnosti kako ne priznaje posljednje izmjene i dopune Zakona o sportu te da se isti u njihovoj kući neće primjenjivati.

> Consigliere za ratno stanje

> Donosimo odgovore: Je li moguća suspenzija Šukera i HNS-a


HNS-u je ovakav Zakon o sportu, izglasan za vrijeme SDP-ove vlade, trn u oku jer ih tjera na temeljite promjene unutar same organizacije pa su zato tri dana nakon potvrde nove, "bliže" Vlade uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. I dok čekamo na prvu reakciju Ustavnog suda, postavlja se pitanje kakve će konzekvence snositi Davor Šuker i njegovo društvo koje upravlja hrvatskim nogometom. Na ta i mnoga druga pitanja u emisiji Otvoreno na HTV-u odgovarali su bivša zastupnica SDP-a Marija Lugarić, dr.sc. Krešimir Šamija iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev, predsjednik NO HNK Hajduk Ljubo Pavasović Visković i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Perica Bukić.

Šukeru stiže sportska inspekcija


Šamija je odmah u startu objasnio kako sportska inspekcija može već sutra pokucati na vrata HNS-a te da, bez obzira je li netko podnio prijavu, inspekcija mora provjeriti postupa li određeni savez po zakonu.

Jedna od autorica Dopuna Zakonu o sportu Marija Lugarić objasnila je kako Zakon nije pisan s ciljem da se ruši Zdravko Mamić. Dapače, tvrdi Lugarić, postoje i bitniji elementi o kojima nitko ne govori.

"Kao prvo, zatvaranje vrata sporta svim osobama koje su u posljednje tri godine kažnjena za prekršaj. Zatim uvodi se red u financiranje sporta, transparentnost je obvezujuća za sve - od sportskih udruga do sportskih društva. Treće, ustroji saveza", objasnila je.

"Vaterpolski savez uskladio je statut u listopadu prošle godine i, eto, nitko se ne žali. Očito je da jednom sportu smetaju ova pravila", dodala je.

"Skandaloznost u hrvatskom nogometu probila je sve moguće limite"

Ljubo Pavasović Visković naglasio je kako je nevjerojatno da jedan sportski savez može ignorirati zakone ove zemlje.

"Jedan od najvažnijih saveza kaže da se neće pridržavati zakona. Zašto? Zato! Skandaloznost u hrvatskom nogometu probila je sve moguće limite. Mi osim argumenata koji vrijeđaju javnu pamet nismo čuli ništa osim "mi se nećemo pridržavati zakona zato što nas je tako volja."

Sladoljev: Podržat ćemo ovaj zakon u Saboru



Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev ponovio je stav svoje stranke kako se novim zakonom ide ususret rješavanju anomalija u hrvatskom sportu.

"Mi smo tijekom predizborne kampanje komunicirali da se zalažemo za čistoću u hrvatskom sportu, a pogotovo u nogometu. Ovaj zakon ima dvije dobre intencije koje ćemo podržati, a to je da se miču huligani iz loža i da se izjednačavaju s huliganima s tribina. Drugo, da potiče javno, transparentno financiranje sportskih klubova. Ovaj zakon nije savršen, kao ni svi drugi zakoni, ali ima dobre intencije i podržat ćemo ga u Saboru", potvrdio je Sladoljev.

Mamićev i Šukerov HNS je spreman za majku svih bitaka



Pavasović Visković očekuje žestoki otpor HNS-a

"Vi imate situaciju da je HNS država u državi. Oni su uspjeli udaljiti sve one koji se zalažu za transparentnost... Dva puta su krenuli prema Ustavnom sudu i smeta im što se od njih traži ta transparentnost. Recimo, Hajduk je svoje financije učinio javnim do najmanjeg detalja. Poznavajući Vrbanovića kao čovjeka, siguran sam da on ne bi pred javnosti rekao kako se neće držati zakona bez da ima temelja".

Kazne ipak nisu bezazlene?


Sladoljev se upitao kako to da Vrbanović govori da se ovaj zakon njih ne odnosi, a istovremeno prema Ustavnom sudu šalje zahtjev za ispitivanje ustavnosti.

"Ako HNS ne ispoštuje zakon, onda podliježe drugoj stavki ovog zakona, a to je da pravomoćno osuđeni čovjek ne može djelovati u sportu. I to može biti kazna Davoru Šukeru ili drugim čelnicima HNS-a", zaključio je Sladoljev.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.