LIGE PETICE

Zašto sudac ovo nije kaznio, nego je United primio gol? Razlog je promjena pravila

Foto: Profimedia

MIDDLESBROUGH je šokirao Manchester United eliminacijom iz FA kupa na penale (8:7), a navijače Uniteda, ali i ljubitelje nogometa općenito zaprepastilo je i što je sudac priznao gol drugoligaša nakon očitog igranja rukom koje mu je prethodilo. 

Igranje rukom očito je neposredno prethodilo golu Middlesbrougha

U 64. minuti, pri vodstvu Uniteda 1:0, gol za izjednačenje te posljedično produžetke i penale gostima donio je Matt Crooks. Zabio je iz blizine nakon očitog igranja rukom asistenta Duncana Watmorea. Nakon što si je ovaj dlanom smirio loptu, savršeno je servirao suigraču, koji je lako zabio gol kojim je omogućena senzacija.

Naravno, navijači, igrači i treneri Uniteda tražili su od suca Anthonyja Taylora da odmah poništi gol zbog evidentnog igranja rukom asistenta za gol Middlesbrougha. Ipak, on je šokirao time što je gol priznao.

Ljetos je izvršena "revizija interpretacije" pravila o igranju rukom

BBC piše kako je razlog za to promjena pravila o igranju rukom, odnosno "revizija interpretacije tog pravila", koju je ljetos napravio IFAB.To je Međunarodni odbor nogometnih saveza, tijelo koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja, ali i koje nadopunjava postojeća pravila.

Ono je prije pola godine odlučilo da se nenamjerno igranje rukom kažnjava samo ako igrač koji je to napravio postigne gol.Tako da, premda je jasno da je lopta udarila Watmoreovu ruku prije nego što ju je nogom dodao Crooksu za gol, sudac Taylor je procijenio da je to igranje rukom bilo nenamjerno ili da se lopta odbila od dijela tijela igrača Boroa kojim inače nije dopušteno igranje.

VAR je potvrdio odluku glavnog suca

Situaciju je zatim provjerio i VAR. Njegov voditelj Stuart Attwell složio se s odlukom glavnog suca.  

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ IGRANJE RUKOM O KOJEM BRUJI ENGLESKA

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.