Zašto HNL ima najbesmisleniji prijelazni rok u Europi?

Foto: Igor Kralj, Davor Javorović/Pixsell

PRIJELAZNI rok u Hrvatskoj je počeo 18. siječnja, a završit će 15. veljače. Neobično je to s obzirom na to da je 18. siječnja odigrana prva utakmica nastavka sezone. Zbog Svjetskog prvenstva u Kataru u državnim su prvenstvima prilagođeni rasporedi, pa se dogodilo da Gorica i Varaždin nisu uspjeli registrirati nove igrače prije početka utakmice. Inače, u najjačim europskim ligama prijelazni rok kreće 1. siječnja i završava oko 31. siječnja.

Dok su mnogi klubovi u SuperSport HNL-u prodali svoje igrače (otišli su Oršić, Beljo, Kleinheisler, Biuk...), hrvatski klubovi tek sad kreću u popunjavanje rostera za nastavak sezone. "Ove je godine prijelazni rok započeo nakon odigrane utakmice nastavka prvenstva jer je zbog neuobičajenog termina Svjetskog prvenstva nastavak natjecanja započeo ranije nego inače, kao što je i ranije završio jesenski dio sezone", objasnili su nam iz HNS-a.

"Datumi trajanja zimskog prijelaznog roka utvrđeni su u koordinaciji s klubovima koji su se složili da je optimalan u odnosu na početak priprema, nastavak prvenstva (koje se uobičajeno nastavlja u veljači) kao i u odnosu na prijelazne rokove u drugim zemljama zbog mogućih transfera. 

Već od ljetnog prijelaznog roka za natjecateljsku godinu 2023./24., HNS će promijeniti prijelazni rok kako bi on još bolje odgovarao hrvatskim klubovima, a također će i naredni zimski prijelazni rok biti prilagođen početku proljetnog dijela sezone", priopćili su iz HNS-a.

Črnko: Radi se na pomicanju prijelaznog roka na kraj prvog tjedna u siječnju

Utakmicu su na dan otvaranja prijelaznog roka odigrali Gorica i Varaždin u Velikoj Gorici. Domaćini su imali nesreću da na dan utakmice nisu mogli registrirati igrače koje su doveli ove zime. Tu nam je situaciju komentirao predsjednik Gorice, ujedno i dopredsjednik HNS-a Nenad Črnko.

"Realno, problem koji se sad dogodio s prijelaznim rokom je bio dosta ozbiljan za klubove s  obzirom na to da je prvenstvo krenulo desetak dana ranije nego što je to bilo inače. No prijelazni rokovi su u kalendarima FIFA-e i UEFA-e i bilo ih je nemoguće sada pomicati.

O tome ćemo sigurno diskutirati u budućnosti i kroz komisiju profesionalnih klubova dati prijedloge. S obzirom na to da zimski rok može trajati maksimalno četiri tjedna, nekakav zajednički stav je da ubuduće krene krajem prvog tjedna u siječnju i završi početkom prvog tjedna u veljači.

Na taj način bismo omogućili klubovima da sačekamo nekoliko dana nakon što završi prijelazni rok u velikim europskim ligama te da omogućimo da naši klubovi registriraju još neke igrače koji nisu uspjeli napraviti transfer u Europi, odnosno da onim klubovima koji su transferirali igrače 31. siječnja ostane nekoliko dana da pronađu zamjenu", rekao nam je Črnko.

Hrvatski klubovi mogu dobro iskoristiti ovakav prijelazni rok

Kako ovakav prijelazni rok odgovara sportskim direktorima klubova, pitali smo Darija Dabca, bivšeg sportskog direktora Istre i Šibenika, koji tvrdi da je njemu to olakšalo posao jer se igrači iz jačih liga mogu dovesti po povoljnijim uvjetima.

"Kad bih ja odlučivao, stavio bih da počinje još kasnije. Nije problem dovođenje igrača, već samo njihova registracija. Kad dogovorite posudbu ili transfer, možete odmah priključiti igrače momčadi da treniraju i uigravaju se. Primjeri su Soldo i Krolo, koje sam doveo u Šibenik na posudbe. Iako su igrači Hajduka i Dinama, dugo su trenirali s momčadi prije registracije.

Radi se cijelu zimu na dovođenju igrača, pa je taj kasni početak prijelaznog roka prednost za hrvatske klubove jer mi postajemo zanimljivi igračima kad istekne prijelazni rok u jačim i većim europskim ligama. Zapravo mi u ova dva tjedna od 1. do 15. veljače možemo napraviti vrhunski posao", rekao nam je Dabac.

"U svakom prijelaznom roku postoje igrači kojih se klubovi žele riješiti"

Prijelazni rok kakav je sada u Hrvatskoj odgovara i nogometnim agentima, također jer nakon 1. veljače klubovi mogu dovesti igrače po povoljnijim uvjetima. O tome smo porazgovarali s nogometnim agentom Vincenzom Cavaliereom.

"Za hrvatsku ligu je dobro da početak prijelaznog roka ne prati ostale lige, pogotovo lige Petice. Nerijetko se dogodi da se u tim jačim ligama zatvori prijelazni rok, a pojedini klubovi se još uvijek nisu dogovorili za transfer. Vidite, u svakom prijelaznom roku postoje igrači kojih se klubovi svakako žele riješiti.

Ako ne uspiju to napraviti do početka veljače, dokad traje prijelazni rok u jačim ligama, onda klubovi iz primjerice hrvatske lige imaju šansu otkupiti tog igrača po povoljnijim uvjetima. Jedino je ove sezone ispalo nezgodno za Goricu i Varaždin, koji nisu mogli svoje nove igrače registrirati prije jer su već igrali na dan otvaranja prijelaznog roka", rekao nam je Cavaliere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.