Zanetti otkrio tajnu svoje dugovječnosti: Dizao sam 500 kilograma utega

Foto: Getty Images

JAVIER ZANETTI upamćen je kao simbol vitalnosti. 

U Interu, prije umirovljenja krajem sezone 2014. godine, proveo je 19 godina i stekao status ikone. Između ostalog, zapamćen je po fizičkoj konstituciji zbog koje je nosio nadimak Traktor. Bogatu karijeru okončao je tek s 41 godinom.

Snaga - ključ vitalnosti

Danas je, kao Interov potpredsjednik, često viđen u klupskom kampu u vrijeme svakodnevnih treninga. Proučava, smišlja i savjetuje. Ponajprije mlađe igrače na polju tjelesne spreme. 

U razgovoru za Fox Sports Italia otkrio je kako svoju dugovječnost duguje fizičkoj snazi.

"Snaga je oduvijek bila fundamentalni aspekt moje karijere. Otkako sam 1995. godine došao u Italiju, prionuo sam svakodnevnim treninzima snage. I s ekipom i samostalno. Igrač snažnih mišića otporniji je na ozljede, a i njegove su izvedbe bolje."

Pola tone utega? Nema problema

I ima pravo. Interov slavni kapetan rijetko je bio ozlijeđen, a često je bio jedan od boljih.

"Dvaput tjedno igrao sam utakmice, najčešće između nedjelje i utorka. Međutim, nikada nisam propuštao svoje treninge snage ponedjeljkom. Premda bih bio umoran, trening bi me učinio spremnijim za narednu utakmicu", izjavio je Javier Zanetti i pojasnio svoj nekadašnji trenažni plan.

"Prolazio sam specifične provjere kako bih znao kolike težine smijem podizati u određenim periodima sezone. U teretani sam nogama dizao utege teške 500 kilograma. S jednom nogom mogao sam podići 310 kilograma. Vježbe nožnog potiska kombinirao sam vježbama brzine i eksplozivnosti. Na primjer, Jose Mourinho volio je rad s loptom, uz intenzivan trening baziran na promjenama pravca i ritma."

Javier Zanetti istaknuo je kako je regeneracija također bila važan segment njegova napretka.

"Odmor je važan pa sam tempirao vrijeme između treninga i odmora. Poslije utakmica vrijeme sam provodio u bazenu. Dan kasnije vratio bih se treninzima snage", otkrio je i poručio kako današnjem nogometu nedostaje više fitness trenera jer, kako je apostrofirao, snaga je jedna od ključnih komponenta uspješnog nogometaša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.