Liga nacija

Zakucao Hrvatskoj i postao vođa reprezentacije. Emotivni Šveđani na rubu suza

Foto: Getty Images

BUDUĆI da se švedski izbornik Janne Andersson zbog covida-19 još prije prijateljske utakmice s Danskom u Kopenhagenu morao udaljiti iz reprezentacije, vođenje švedskih nogometaša preuzeo je njegov prvi pomoćnik Peter Wettergren. Debitirao je porazom od Danske (0:2), da bi potom u Stockholmu uspio srušiti svjetskog doprvaka Hrvatsku.

"Emotivna sam osoba i bio sam dirnut kad sam vidio kako se momci danas trude. Izuzetno sam ponosan što sam bio dio toga", rekao je nakon utakmice trener švedske reprezentacije Wettergren, ne pokazujući neko posebno razočaranje što njegovi nogometaši nisu uspjeli sačuvati vodstvo od 2:0 protiv svjetskih doprvaka.

Wettergren je napravio samo jednu zamjenu protiv Hrvatske

"Vodili smo 2:0 i to protiv jedne Hrvatske i naravno da smo željeli zadržati dva pogotka prednosti. Međutim, važna nam je ova pobjeda zato što smo pokazali da možemo pobjeđivati i protiv najboljih europskih reprezentacija. Strašno sam ponosan na to. Bilo nam je važno održati utakmicu protiv Francuske kompetitivnom i u tome smo uspjeli", naglasio je Wettergren.

Danielsenov autogol u 82. minuti svakako je odnio dio švedske radosti, ali privremeni švedski izbornik smatra da je važnost osvajanja tri boda s pravom bila ispred namjere njegove momčadi da u završnici utakmice potraži i treći pogodak. Određeno iznenađenje bilo je i to što je Wettergren na Friends Areni obavio samo jednu izmjenu (a Dalić svih pet), u 74. minuti umjesto junaka utakmice Dejana Kuluševskog u igru je poslao Viktora Claessona, napadača ruskog Krasnodara.

"Kuluševski se odlično snašao u novoj ulozi napadača, postigao je fantastičan gol. Baš je cool što je bio tako uspješan", završio je Wettergren.

Hrvatska gotovo da nije stvorila nijednu priliku

Marcus Danielson, srednji branič švedske reprezentacije, završio je utakmicu na Friends Areni s učinkom od jednog gola i jednog autogola. Perišićev šut glavom u 82. minuti upravo se od Danielsonova ramena odbio u švedska vrata, te tako Hrvatskoj ipak donekle olakšao borbu za treće mjesto u trećoj skupini Lige nacija A. Prije toga, u posljednjim minutama prvog poluvremena, Danielson je zatresao Livakovićevu mrežu za 2:0.

"Zadovoljan sam svojim nastupom, a nadam se da su zadovoljni i izbornik Janne Andersson i njegov prvi pomoćnik Peter Wettergren", rekao je dvostruki strijelac, inače prvotimac kineskog Daliana Pro, koji je u ovoj utakmici, kao i u prijateljskom dvoboju protiv Danske prije nekoliko dana, dobio prednost u početnoj postavi u odnosu na Filipa Helandera.

"Odigrali smo jako dobru utakmicu, odlično smo se branili. Hrvatska gotovo da nije stvorila nijednu priliku, ali ipak nismo uspjeli sačuvati mrežu", izjavio je 31-godišnji Danielson, koji se protiv Hrvatske u sredini obrambene linije dobro nadopunjavao s Victorom Lindelöfom.

Kuluševski se u godinu dana nametnuo kao vođa reprezentacije

"Nova zvijezda je rođena" i "Najbolje što se Švedskoj dogodilo nakon dugo vremena". Ovako su domaći mediji odmah nakon utakmice Švedska - Hrvatska na Friends Areni slavili Dejana Kuluševskog, 20-godišnjeg prvotimca Juventusa koji se u samo godinu dana nakon debitantskog nastupa za švedsku reprezentaciju nametnuo kao novi vođa nacionalne momčadi.

"Bilo je ovo fantastično iskustvo i za mene i za reprezentaciju. U ovoj utakmici bilo je važno pobijediti, jer sad ipak imamo bolju situaciju uoči dvoboja protiv Francuske u utorak", rekao je Kuluševski, koji se u početnoj postavi švedske reprezentacije prvi put našao u rujnu protiv Portugala.

Šveđani su još uvijek preumorni da bi razmišljali o Francuskoj

Iako u Juventusu inače igra na desnom krilu, kao ofenzivni veznjak, na Friends Areni protiv Hrvatske dobio je priliku i zaigrao u napadačkom tandemu s Marcusom Bergom, što je trebalo biti taktički iznenađenje za Dalićeve izabranike.

"Odlično sam se snašao u sredini napada, mislim da sam se dobro nadopunjavao s Marcusom. Preumoran sam da bih sada razmišljao o Francuskoj, ali siguran sam da nećemo razočarati ni u Parizu", rekao je za švedsku televiziju Kuluševski, koji je u 36. minuti postigao i svoj prvi pogodak u šest nastupa za reprezentaciju. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.