TENIS

WTA zaprijetio Kini ako se ne razjasni što je s nestalom tenisačicom

Foto: Guliver

NEIZVJESNOST situacije s nestankom kineske tenisačice Shuai Peng nagnala je čelnike WTA da zaprijete Kini oduzimanjem organizacije svih turnira na njenom tlu ako se ne razjasni gdje je bivša Grand Slam pobjednica u parovima i da je s njom zaista sve u redu.

Peng je 2. studenoga na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavila pismo u kojem tvrdi da ju je bivši kineski dopremijer Zhang Gaoli seksualno napastovao te da je njegova supruga sve znala jer je čuvala stražu ispred vrata.

Mediji javljali da je nestala dok se nije oglasila sumnjivim pismom

Uskoro je nestala, sve dok kineski CGTN nije objavio e-mail u kojem tenisačica tvrdi da je s njom sve u redu, da se odmara kod kuće, kako su navodne optužbe o silovanju neistinite te moli da je se ubuduće kontaktira prije objave takvih vijesti. Isti je e-mail primio i izvršni direktor WTA Steve Simon, kod kojeg je on samo pobudio dodatnu sumnju u njenu sigurnost.

"Teško mi je povjerovati da je Peng Shuai zapravo napisala pismo ili da vjeruje u ono što u njemu piše", prokomentirao je Simon, a sada je najavio obustavu svake suradnje s Kinom ako se ne razjasni što je s nestalom tenisačicom.

"Spremni smo zaustaviti sve poslove s Kinom, iako će nam to donijeti ogromne komplikacije. Ali ovo što se događa je daleko veće od biznisa", rekao je Simon.

U Kini se do 2028. igra završni turnir WTA sezone

Kineski Shenzhen dobio je domaćinstvo WTA Finalsa, završnog turnira najboljih u sezoni, od 2019. do 2028., ali ove je godine zbog pandemije iznimno premješten u meksičku Guadalajaru. Dolaskom ovog turnira u Kinu njegov se nagradni fond udvostručio.

Shuai Peng bila je najbolja tenisačica svijeta u parovima, osvajačica Wimbledona 2013. i Roland Garrosa 2014. Najbolji renking u pojedinačnoj konkurenciji bilo joj je 14. mjesto, a trenutno je 191. igračica svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.