Rim večeras neće spavati

Foto: Getty Images / Guliver Image

SVE je spremno za prvi od dvaju rimskih dvoboja u polufinalu Kupa Italije. Lazio će večeras od 20:45 kao službeni domaćin dočekati Romu na Olimpicu, u 182. gradskom derbiju. Prvi povijesni sudar dviju momčadi iz glavnog grada Italije dogodio se 8. prosinca 1929. godine, kada je Roma slavila 1:0 golom Rodolfa Volka u 78. minuti.

Od tada do danas Roma je slavila 68 puta (zabila 228 golova), Lazio 50 (179 pogodaka), uz 63 remija. Zanimljivo, plavi dio Rima posljednjih sedam ne zna za pobjedu (pet poraza i dva remija),  a ljuti rival slavio je u zadnja četiri susreta.

Zanimljivo je i to da stadion ni ovog puta neće biti rasprodan, naprotiv. Očekuje se da će utakmicu gledati oko 35 tisuća navijača, što je manje od polovice, s obzirom na to da Olimpico prima 70 tisuća gledatelja. Derbi će osiguravati oko dvije tisuće policajaca. 

Međutim, posljednja pobjeda Lazija bila je povijesna, a njen junak bio je Senad Lulić. Reprezentativac Bosne i Hercegovine zabio je gol za pobjedu 1:0 u finalu Kupa Italije 26. svibnja 2013. na Olimpicu, u 71. minuti, te donio naslov svojoj momčadi i postao idol Curve Norda. 

Ipak, sada Lazio ponovno želi pobijediti susjede i plasirati se u finale, gdje ih vjerojatno čeka Juventus, dok će Roma sigurno loviti osvetu za bolni poraz prije četiri godine.

Inzaghi: Poštujemo Romu, ali je se ne bojimo

Trener Lazija Simone Inzaghi igrao je rimske derbije kao igrač u plavom dresu i najbolje zna što njegovu momčad čeka večeras. 

"Roma je favorit, u to nema dvojbe. Igra fantastičan nogomet, ima neke odlične nogometaše, a Radja Nainggolan je u sjajnoj formi, iako on nije Roma. Ima tu još puno opasnih nogometaša koji nam mogu stvarati probleme. Međutim, poštujemo Romu, ali je se ne bojimo. Moramo biti koncentrirani jer svaka greška može odlučiti o tome tko će ići u finale. Ovo je tek prvo poluvrijeme, jer imamo i uzvrat, zato moramo odigrati pametno", najavljuje Inzaghi.

Spalletti: Sve ovisi o nama

Luciano Spalletti ostvario je mnogo pobjeda protiv Lazija u derbijima, a njegova momčad nalazi se u sjajnoj formi. Roma je svladala Inter u Milanu, sada je čeka prvi susret polufinala Kupa, a zatim će dočekati Napoli u sljedećem kolu Serie A. Međutim, Spalletti ne brine...

"Imamo težak raspored, ali nam to i odgovara. Momčad je spremna i zna što treba učiniti, kako večeras, tako i protiv Napolija. Lazio je opasna ekipa, ali sve ovisi o nama. Poznajemo se dobro, a ako moji igrači odigraju kako treba, vjerujem da ćemo slaviti. Nainggolan je naš najbolji igrač u posljednje vrijeme i trebaju mi 11 Nainggolana večeras", jasan je bio Spalletti.

U njihovom posljednjem susretu 4. prosinca Roma je slavila kao gost 2:0 golovima Kevima Strootmana u 64. i Radje Nainggolana u 77. minuti.

Roma je dosad osvojila devet titula Kupa Italije (1964., 1969., 1980., 1981., 1984., 1986., 1991., 2007. i 2008.), a Lazio šest (1958., 1998., 2000., 2004., 2009. i 2013.).

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.