SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Vratarska legenda: Šego može Hrvatskoj donijeti medalju, ali škripi jedna stvar

Goran Kovacic/PIXSELL

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

MARIN ŠEGO glavna je zvijezda hrvatske reprezentacije ovih dana nakon što je s 12 obrana i jednim golom uništio Makedoniju u trećem kolu Svjetskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj.

Šego, kojem su 33 godine, bio je na visokoj razini protiv Islanda i Japana pa se tako profilirao u bitnu uzdanicu Hrvatske, o čemu smo razgovarali s legendarnim Abasom Arslanagićem, jednim od najvećih rukometnih vratara svih vremena.

"Sami smo sebe zavaravali da se sa 79 obrana može nešto. To je dobro, ali za osmo mjesto"

Junaka Šege u reprezentaciji nije bilo osam godina. Na naš upit zbog čega je to tako Arslanagić govori da bismo odgovore mogli naći kod vrhuške Saveza ili kod bivših izbornika.

"I ranije sam razmišljao o njemu i pitao se zašto ga nema. Nitko mi nije dao pravi odgovor. Ma ako želimo osvojiti medalju, moramo imati golmana koji brani 14–15 lopti svaku utakmicu. Sami smo sebe zavaravali da se sa 7–9 obrana može nešto. To je dobro, ali za osmo mjesto. Za medalju treba više. Nikad ništa nitko nije osvojio bez golmana, to se pokazalo na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje su redoslijed odredili golmani. A i sjetite se Portugala 2003., Hrvatska ima isto takvo iskustvo s Matoševićem, u Ateni sa Šolom, u Pekingu s Losertom...", započeo je za Index bivši hrvatski izbornik i zlatni olimpijac iz Münchena 1972.

"On brani ono što se treba braniti i obrani koji zicer. Ekipa koja čeka da im se golman razbrani nije kandidat za medalju. Sjećam se 2007. u Njemačkoj, igrali smo fenomenalno, a onda je jednu utakmicu Balić zakazao gdje mi nismo imali igru bez njega. Nismo bili spremni igrati bez Balića", analizira Arslanagić.

"Vodimo tri pivota na turnir umjesto tri golmana. Čemu to?"

Izbornik Lino Červar na ovo je prvenstvo poveo dva golmana. Uz Šegu, tu je Ivan Stevanović, a uoči početka turnira otpao je najmlađi u triu vratara, Filip Ivić.

"Moramo imati tri golmana, uvijek sam za to. Vodimo tri pivota, čemu to? To su mi neke kontradiktornosti koje ne idu u glavu. Treći golman mora ići na Svjetsko prvenstvo", smatra Arslanagić pa se osvrće na Ivića.

"Mislio sam da će se on razviti u pravog golmana pošto je otišao u Kielce kod Szmala koji je tehnički sjajan golman. Međutim, on je mlad, golmani sazrijevaju kao vino. Objektivno, on u klubu nema minutažu."

"Za medalju nam treba Stivi iz Poljske ili da Šego do kraja nastavi ovako"

"Stevanović je dobar golman i nama treba onaj Stivi iz Poljske ako želimo medalju. Takav nam treba on ili Šego da nastavi ovako kako je počeo. Njih dvojica da se nadopunjuju."

No s vratarima uvijek nije lako.

"Golman je specifičan igrač, s njim se mora raditi i razgovarati. Metoda razgovora je jako bitna, to znam iz iskustva. Golmanu se mora ukazivati, davati podstreh. Možda u nekim datim trenucima golmanu pucaju, tu treneri moraju puno pomoći. Mislim da kod nas nešto baš škripi u metodologiji obučavanja golmana. Interesantno je da na tim raznim tečajevima ima milijun tema o igračima, a tek jedna ili dvije o golmanima, a svi se kunu da je golman 50 posto ekipe", ističe Arslanagić pa dolazi do srži problema:

"Mislim da je prevelik problem u hrvatskoj državi gdje nema takvog mladog golmana da možeš reći – ovaj je pravi. Imao sam uvid u to i ni za jednog ne mogu reći da je to novi Šola, Matošević, Losert ili Bašić. Nešto tu škripi, ne znam je li do selekcije."

"Hrvatskoj odgovara ovakav sustav natjecanja"

Hrvatska je startala s tri pobjede. Pali su Island, Japan i Makedonija, a Hrvatsku još, prije odlaska u drugi krug, čekaju Bahrein i Španjolska. Fokus je, dakako, na Španjolcima, s kojima igramo u četvrtak od 20 sati.

"Španjolci su velika ekipa, dobar tim. Iskusni su, imaju dobru ligu, kontinuitet rezultata. To su europski prvaci. Finale u Hrvatskoj su odigrali maestralno i Dance stavili u džep ranije. No ovaj sustav odgovara Hrvatskoj, možeš se i uz poraz od njih vaditi dalje."

Ovako vidi igru Červarovih izabranika u Münchenu.

"Hrvatska igra dosta dobro, rekao bih čak i odlično. Doziraju koliko je potrebno. Zadnju utakmicu protiv Makedonije su pokazali zrelost, bilo je to pravno nadmetanje. Taktička disciplina koja je počivala na dobrim golmanskim obranama. Duvnjak je sjajno vodio utakmicu, zaista kapetanski. Cijelu utakmicu odigrao je bez greške, a ostali su dali maksimum. Bila je to teška utakmica, vrlo bitna i važna."

"Mandić će postati svjetski igrač"

Hrvatska u srijedu od 18 sati igra protiv Bahreina. To je utakmica gdje su gotovo svi upisali Hrvatskoj novu pobjedu.

Arslanagić ipak upozorava...

"Bahrein je neugodan, to su domaći igrači. Oni su fit, temperamentni i oštri. Oni su mala zemlja, jako su fanatični i imaju dobrog golmana koji brani u Rumunjskoj."

Pored maestralnog kapetana Duvnjaka i raspoloženog Šege, legendarni vratar podcrtava dva mladića.

"Mandića sam gledao na utakmici Borca i Izviđača, Borac je dobio s deset razlike. On je zapucao tri zicera, a ja sam rekao da će to biti svjetski igrač. Ostavio je takav dojam, pun je sebe, moćan i ne posustaje. Takvi uspijevaju. I kroz njegove greške se vidjelo da je riječ o pravom igraču. I mali Šipić me oduševljava svojim realizatorskim sposobnostima. On je jak, ali nije toliko visok, međutim, dobro šutira."

Standings provided by Sofascore LiveScore

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.