KORONAVIRUS U SPORTU

Vodio je Urugvaj 14 godina, često i na štakama, pa dobio otkaz zbog koronavirusa

Foto: Getty Images / Guliver Image

NAKON punih 14 godina legendarni Oscar Tabarez nije više izbornik nogometne reprezentacije Urugvaja.

Nogometni savez Urugvaja otpustio je 73-godišnjeg trenera, kao i još 400 djelatnika zbog financijske krize izazvanom pandemijom koronavirusa. 

"Odluku o suspenziji donijeli smo kako bismo zaštitili instituciju i njenu budućnost", navodi se, između ostalog, u priopćenju Saveza, a koji je tom odlukom ostavio bez posla čuvenog El Maestra, koji je zbog rijetkog sindroma, s kojim godinama vodi bitku, često vodio reprezentaciju i na štakama. 

Tabarez je reprezentaciju Urugvaja vodio od 1989. kada je u finalu Copa Americe izgubio od domaćeg Brazila 1:0 golom Romarija. Također, vodio je Urugvaj i na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji, gdje je izgubio u osmini finala, također od domaćina, ovog puta Italije 2:0.

Nakon toga je strateg iz Montevidea dva puta vodio Bocu Juniors i Cagliari, a bio je nakratko na klupi Milana 1996. Početkom 21. stoljeća bio je četiri godine bez posla, a onda je 7. ožujka 2006. drugi put postao izbornik Urugvaja. 

Na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi stigao je do četvrtog mjesta. Četiri godine kasnije ispao je u osmini finala od Kolumbije (2:0), a 2018. u Rusiji od kasnijeg svjetskog prvaka Francuske (2:0) u četvrtfinalu.

Zato je 2011. s Diegom Forlanom, Diegom Godinom, Luisom Suarezom, Edinsonom Cavanijem i društvom osvojio Copa Americu usred Argentine i pobijedio u finalu nad Paragvajem (3:0), dok je dva puta ispao u četvrtfinalu i jednom osvojio četvrto mjesto u južnoameričkom natjecanju. 

Tabarez je Urugvaj ukupno vodio 209 puta, a ostvario je 105 pobjeda, 51 remi i doživio 53 poraza. 

Embed from Getty Images

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.