Video: Umjesto nogometne euforije, Hajduk živi politiku i pustošenje

ZALJUBLJENIKE u nogomet čeka ispunjena ljetna večer. Tri hrvatska predstavnika tražit će prolaz u 4. pretkolo Europske lige. Hajduk na Poljudu s početkom u 21 sat brani dobar rezultat iz Žiline (1:1), iako se navijači nadaju da će u prvom planu biti napad, a ne obrana povoljnog rezultata, kao što je to neuspješno napravio Kruno Jurčić sa svojim Dinamom. Slaven Belupo na Gradskom stadionu u Koprivnici tražit će pobjedu nad norveškim Tromsom, nakon nes(p)retnog poraza od 2:1 u prvoj utakmici, dok će Rijeka tražiti senzaciju u Harkivu, s obzirom na poraz od 2:1 na Kantridi prošlog tjedna.

Mnoge će oči večeras biti uprte na Poljud, gdje će svoju premijeru odraditi novi trener Hajduka Ivica Kalinić.

Nekadašnji Katalinićev pomoćnik u Hajduku koji je igrao Ligu prvaka, udarnu jedanaestorku odredio je nakon sastanka s bivšim trenerom Antom Mišom. Javnosti istu nije želio izreferirati, ali prema nekim očekivanjima Hajduk bi mogao nastupiti u sastavu: Subašić - Rubil, Maloča, Pandža, Šerić - Gabrić, Skoko, Andrić, Tomasov - Ibričić - Paraiba. Utakmica sa Žilinom bit će posljednja za Dragu Gabrića. Nikola Kalinić kao da nikada niti nije bio Hajdukovac, a spremni su i koferi Marija Brkljače koji odlazi u Cagliari.

Ah, da nam je Budućnosti...

I gostujućem treneru Pavelu Hapalu najteže pada činjenica što ne zna kakvu momčad će njegov kolega Kalinić večeras poslati na travnjak poljudske ljepotice. Hapal je po dolasku u Split priznao da promjena trenera u Hajduku ipak predstavlja mali problem za njegovu koncepciju. Svakako je teži udar što su Slovaci u Split stigli bez desnog beka Angeloviča, kojeg bi trebao zamijeniti dosadašnji stoper Šourek, no Žilinjani slave povratak napadača Oreveca, koji im je zbog ozljede nedostajao u prvoj utakmici. Problemi koje Hapal ima u skrpanoj, nesigurnoj zadnjoj liniji prilika su za ofenzivce Hajduka u najvažnijoj utakmici dosadašnjeg dijela sezone. Prava je šteta što je nogomet na Poljudu opet  u drugom planu, a nakon katastrofalnog ulaska u sezonu, drastično je pao i interes navijača.

Sa sjetom se vodstvo kluba prisjeća redova pred Poljudom uoči utakmice protiv Budućnosti, iako su ovih dana više okupirani političko-kadrovskim igricama. Uprava se pod pritiskom Željka Keruma čiji će Grad uskoro postati većinski vlasnik Hajduka sprema na kolektivni odlazak, iako to još uvijek nitko ne želi decidirano potvrditi. No, činjenica je da snošljivosti, a kamoli ljubavi među krupnim dioničarima više nema, a jasno je da takva situacija mora ostaviti traga i na samim igračima. Ipak, Žilina ne bi trebala biti prevelik zalogaj za Kalinića i njegove igrače.
"Iako nas nula vodi dalje, želimo razmišljati pametno, a ne srcem", poručio je novi trener.

Rijeka bez pola momčadi "nije malodušna"

Teška je situacija i u redovima Riječana, koji su u Harkiv sletjeli bez "pola momčadi", braće Anasa i Ahmada Sharbinija. Zbog ozljeda ubojiti dvojac propušta uzvrat s Metalurgom, ali ostatak momčadi na čelu s trenerom Rubčićem poručuje:

"Primorci su dobrodušni, ali ne i malodušni. Ne, nismo ovdje došli na izlet."
Rubčiću ne nedostaju samo Sharbiniji, nema ni požutjelih Fernandeza i Pamića, kao ni Matka koji je ozlijeđen, ali se i boji leta zrakoplovom.

U napadu će po prvi puta zaigrati tandem Smith - Gerc. Gerc je, podsjetimo, u utorak doživio prometnu nesreću, automobilom se zaletio u stablo. Puno je, dakle, problema u Rijeci koja bi trebala zaigrati u sljedećem sastavu: Mance - Turkalj, Čagalj, Cerić, Budicin - Kreilach, Landeka, Štrok, Tadejević - Smith, Gerc.

Bračun bez Vručine i Jurića

Slaven Belupo u Koprivnici će napasti Tromso bez Bojana Vručine, udarne Bračunove igle. U udarnoj postavi nije najavljen niti Jurić, no obojica su među 18 prijavljenih igrača. U napadu će središnjeg napadača igrati Tepurić, dok će na desnoj strani, unatoč problemima s ozljedom biti Delić.

"Najvažnije je ne primiti gol, a uspijemo li siguran sam da prolazimo. Znamo da nema puno mjesta za kalkulacije, moramo maksimalno ući u tu utakmicu. Možda je dobro što smo u Norveškoj poraženi jer bismo da je ostalo 1:1 možda razmišljali da je sve gotovo. Znate kako je u Europi, sve možete izgubiti za pet minuta", kaže Bračun.

Belupo je u nedjelju izgubio od Cibalije u Vinkovcima 2:0, no Bračun kaže kako je ta utakmica iza njih.

"Dodatni poticaj nam je to što Slaven Belupo nikad nije prošao tri kola i to će nam biti velika motivacija. Tromso nas neće iznenaditi, imaju dva brzanca na koja ćemo posebno paziti, a obavit ćemo pola posla ako spriječimo njihove dubinske lopte", misli strateg Slavena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.